Unity je najbolji game engine na tržištu, a njegova glavna primjena je kreiranje video igara. Iako mnogi prilikom spomena video igara uglavnom pomisle na kreiranje nekih svjetski poznatih naslova koji će imati bezbroj zabavnih značajki, neki bi kreatori mogli poželjeti kreirati nešto jednostavno. Mnogi od nas nisu igrali video igre prilikom odrastanja, već su glavni izbor bile društvene igre. Rizik igra je definitivno bila jedna od njih, a sjećamo je se s velikom dozom nostalgije.

Iako sada vrlo vjerojatno više ne posjedujemo tu društvenu igru, možemo otići korak dalje i kreirati je sami. Naravno, za to nam može poslužiti Unity, a ono što je također sjajno je da ćemo na Internetu pronaći pomoć kako je kreirati. Možda će i ovaj tekst nekima od vas biti od pomoći pa stoga saznajte kako se može kreirati Rizik u Unityju te koji su neki od inicijalnih koraka koje morate poduzeti.

Rizik igra – koja su njezina pravila?

Za one koji ne znaju ili se jednostavno ne sjećaju, pokušat ćemo ukratko objasniti pravila kada je Rizik igra u pitanju. Dakle, Rizik se igra na karti svijeta koja je podijeljena uglavnom na 42 teritorija po svjetskim kontinentima. Svaki igrač na početku igre ima određenu količinu vojske koju će rasporediti po svijetu. Svaki će od igrača izvući i jednu karticu s tajnom misijom koju mora ispuniti kako bi pobijedio.

Igra će se igrati po potezima, a igrači će svaki potez moći napasti neki od susjednih teritorija koji zauzimaju njihovi protivnici. Bacanjem kockica odlučit će se koji je od igrača bio uspješniji u toj borbi. Ako napadač bude uspješniji, on će zauzeti teritorij koji je napao. Suprotno tome, igrač koji se brani će uspješno obraniti teritorij ako kockice budu naklonjene njemu.

Kako se kreira Rizik igra u Unityju?

Rizik igra može se kreirati na velik broj različitih načina koristeći Unity, a prva stvar koju bi trebalo napraviti je kreirati samu kartu svijeta za igru. To je zapravo jedan proces koji je jednostavniji nego što se čini, a postoje razni tutoriali za njega. Kreator može odlučiti želi li izmisliti neki oblik mape ili će je pak kreirati po uzoru na stvarni svijet.

Onaj dio za koji neće postojati jedan precizno kreirani tutorial kada je Rizik igra u pitanju je kreiranje same igre i pravila. Tu će kreator morati sam odlučiti što želi i na koji način. Međutim, i za to može pronaći neke smjernice na raznim mjestima. Primjerice, tutoriali za RTS (Real Time Strategy) igre mogu biti od velike pomoći. Tu će kreator igre odlučiti kako će izgledati sama srž igre, likovi, potezi i koja će biti pravila. Unity nudi bezbroj načina kako to učiniti, a svaki od njih je privlačan na svoj način.

Naravno, prije početka kreiranja svega prethodno navedenog, potrebno je znati i neke bitne osnove Unityja. Kako bi ih savladali ipak je bitno provesti neko vrijeme uz učenje i testiranje, a korisni linkovi koji mogu pomoći novim potencijalnim kreatorima igara su neki od ovih:

Rizik je inspiracija mnogima

Rizik igra
Foto: Unsplash

Rizik je igra čije je ime sasvim opravdano. Ona tjera igrače da riskiraju svakim potezom jer ne znaju što bi kockice mogle odlučiti. Taj je koncept inspirirao mnoge druge igre, ali i više od toga. On je postao, primjerice, uzor i mnogim casino igrama koje, kao što znamo, također ponekad ovise o sreći. Također, bacanje kockica je što i sama riječ “kockanje” sugerira pa je često baš Rizik igra koje se prve sjetimo kada govorimo o casinima.

Među igrama koje možete besplatno igrati na svom računalu, a inspirirane su Rizikom nalaze se i naslovi kao što su:

  • Axis and Allies
  • Small World
  • Kemet
  • Blood Rage
  • Nexus Ops
  • GKR Heavy Hitters
  • Eclipse New Dawn for the Galaxy

Ovo je samo nekoliko igara inspiriranih Rizikom koje se mogu pronaći danas. One se međusobno razlikuju po nekim značajkama, a možda baš neka od njih posluži i vama kao inspiracija za verziju Rizika koju ćete kreirati!