Unity je popularan game engine za razvoj igara koja se koristi za stvaranje igara različitih vrsta, odnosno svih žanrova koji danas postoje. Umjetna inteligencija (AI) je pojam koji je sve popularniji u današnje vrijeme, a igra važnu ulogu u stvaranju realističnih, zanimljivih i izazovnih igara te općenito poboljšava njihovu kvalitetu. Reći ćemo stoga nešto više o tome kako uvrstiti umjetnu inteligenciju u igru kreiranu Unityjem te na što obratiti najviše pozornosti.

Planiranje igre koja koristi umjetnu inteligenciju

Planiranje igre je ključni korak u implementaciji umjetne inteligencije u nju. Prvo što bi trebalo učiniti je definirati cilj igre i vrstu umjetne inteligencije koju želimo implementirati. Na primjer, ako planirate napraviti RPG igru, željet ćete implementirati NPC-ove (Non-Player Character, odnosno lik kojim se ne može upravljati, već ga vodi umjetna inteligencija) koji mogu djelovati u različitim okruženjima i imaju realistične interakcije s igračem. S druge strane, ako radite na akcijskoj igri, možda ćete željeti implementirati umjetnu inteligenciju za protivnike koji se mogu kretati, pucati i skrivati od igrača.

Nakon definiranja cilja igre, važno je razmotriti tehničke aspekte. Potrebno je odlučiti koje će se vrste podataka prikupljati i kako će se ti podaci obrađivati. Primjerice, za implementaciju umjetne inteligencije za protivnike, potrebno je prikupljati podatke o poziciji igrača, pokretima i ponašanju kako bi se donijele odluke o kretanju, napadu i skrivanju. Također, važno je razmotriti različite scenarije koji bi se mogli dogoditi u igri i kako bi NPC-ovi trebali reagirati na te scenarije. Na primjer, ako igrač pobjegne od protivnika, NPC bi trebao pokušati pronaći novi put prema igraču ili promijeniti strategiju kako bi ga ponovno pronašao.

Važno je planirati i koliko vremena i resursa će biti potrebno za implementaciju umjetne inteligencije u igru. To uključuje vremenske rokove, budžet i timsku organizaciju, kako bi se osiguralo da implementacija umjetne inteligencije bude uspješna i da igra bude kvalitetna.

Pregled i implementacija alata za umjetnu inteligenciju u Unityu

Umjetna inteligencija
Foto: Shutterstock

Unity nudi nekoliko alata za implementaciju umjetne inteligencije u igru, uključujući Behavior Tree, State Machine i NavMesh. Behavior Tree omogućuje definiranje različitih ponašanja NPC-ova, poput napadanja, skrivanja ili kretanja. State Machine omogućuje definiranje različitih stanja NPC-ova, poput stanja napada ili obrane. NavMesh omogućuje definiranje ponašanja kretanja NPC-ova na osnovu okoline.

Nakon što ste odabrali alat za implementaciju umjetne inteligencije u igru, sljedeći korak je implementacija kretanja i ponašanja NPC-ova. To uključuje određivanje kada i kako će NPC-ovi kretati, napadati, braniti se ili se skrivati. Donošenje odluka NPC-ova je ključni dio implementacije umjetne inteligencije u igru. Ovo uključuje definiranje kriterija za donošenje odluka o ponašanju NPC-ova na temelju okoline i stanja igre. Primjerice, ako NPC vidi igrača, može odlučiti hoće li napasti ili se skriti.

U igri se mogu koristiti različite vrste umjetne inteligencije kako bi se postigla različita ponašanja NPC-ova. Primjerice, moguće je koristiti strojno učenje za postizanje samostalnog učenja NPC-ova na temelju interakcije s igračima ili okolinom. Također, moguće je kombinirati više alata za umjetnu inteligenciju, primjerice Behavior Tree i NavMesh, kako bi se postigla složenija i višestruka ponašanja NPC-ova.

Testiranje i podešavanje umjetne inteligencije u igri

Umjetna inteligencija
Foto: Shutterstock

Nakon što se umjetna inteligencija implementira u igru, važno je testirati je i optimizirati kako bi se osigurala najbolja moguća igračka iskustva. Testiranje se može provesti na različite načine, od isprobavanja igre u različitim scenarijima, do testiranja umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Tijekom testiranja potrebno je provjeriti je li ona sposobna reagirati na različite situacije u igri, jesu li protivnici dovoljno izazovni, reagiraju li NPC-ovi na igrača na realističan način i slično.

Optimizacija je također bitan korak u implementaciji umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija može biti vrlo zahtjevna kada je riječ o resursima i može negativno utjecati na performanse igre ako se ne optimizira pravilno. Optimizacija može uključivati ​​različite strategije, od smanjivanja broja NPC-ova u igri, do smanjenja kvalitete grafike ili drugih vizualnih efekata. Cilj optimizacije je održavanje visokih performansi igre, čak i kada je umjetna inteligencija uključena u nju.

Kada se umjetna inteligencija implementira u igru koja se pravilno testira te optimizira, igra je spremna za objavljivanje. Važno je imati na umu da će igrači imati različita iskustva i da će biti potrebno pratiti povratne informacije igrača i raditi na daljnjem poboljšanju umjetne inteligencije u budućnosti. Uvrštavanje iste u igre je dinamičan proces, što znači da će se ona uvijek moći unaprjeđivati kako bi se osiguralo najbolje moguće igračko iskustvo.

Zaključak

Implementacija umjetne inteligencije u igru može poboljšati iskustvo igrača i stvoriti realističnije, dinamičnije i izazovnije igre. Spomenuli smo stoga nekoliko ključnih koraka za implementaciju umjetne inteligencije u igru koristeći Unity, uključujući planiranje igre, odabir alata za umjetnu inteligenciju, implementaciju kretanja i ponašanja NPC-ova, implementaciju logike odlučivanja te testiranje i podešavanje NPC-ova. Implementacija umjetne inteligencije može biti složen proces, ali s pažljivim planiranjem, odabirom odgovarajućih alata i testiranjem, može se postići željeno ponašanje NPC-ova i stvoriti izvrsna igra.