Pillars of Eternity je RPG igrica koju je razvila tvrtka Obsidian Entertainment, a izdavačka tvrtka je Paradox Interactive. Igrica je javnosti predstavljena 26. ožujka 2015. godine za Microsoft Windows, OS X i Linux. Igra je poput neslužbenog nastavka na popularne igrice Baldur’s Gate i Icewind Dale. Zanimljiv je njezin način postanka jer je Obsidian razvio jednu kampanju na stranici Kickstarter koja je namijenjena za javno financiranje. Kampanja je pokrenuta u rujnu 2012. godine, a skupljeno je ukupno više od 4 milijuna dolara. U tom trenutku to je bila igrica koja je prikupila najviše sredstava na taj način u cijelom svijetu.

Radnja igre će igrače odvesti u fantastični svijet koji se zove Eora. Eora se nalazi u svojevrsnoj državi Drywood. U Drywoodu vlada jedna pošast koja uzrokuje da se djeca rađaju bez duše. Na početku igrice glavni lik osjeća buđenje neke više sile, a glavni ciljevi su otkriti što je izazvalo to buđenje i kako riješiti problem rađanja djece bez duše.

Kreatori igrice

Obsidian Entertainment je američka tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a nalazi se u gradu Irvineu, u Kaliforniji. Osnovana je u lipnju 2003. godine, netom nakon zatvaranja tvrtke Black Isle Studios. Upravo su bivši zaposlenici te tvrtke Feargus Urquhart, Chris Avellone, Chris Parker, Darren Monahan i Chris Jones htjeli nastaviti sa svojim radom te su osnovali Obsidian Entertainment. Kroz povijest tvrtke, puno je naslova jednostavno otkazano, a zbog toga je tvrtka ušla u velike financijske probleme u 2012. godini. Tada je došlo do ranije spomenute ideje da od javnosti zatraže da im pripomogne u njihovom novom projektu Pillars of Eternity, a zahtjev je prošao bolje od očekivanog. Taj je čin ujedno i spasio tvrtku od propadanja, a u 2018. godini Obsidian Entertainment postao je dio Microsoft Studiosa, danas poznatog pod imenom Xbox Game Studios.

Recenzije

Pillars of Eternity igrica je koja je dobila uglavnom vrlo dobre, pa i odlične ocjene od strane kritičara. Metacritic joj je dao ukupnu ocjenu od 89/100, uz gotovo nikakve značajnije zamjerke. The Escapist je igrici dao maksimalnih pet zvjezdica uz opis kako igrica u retro igračima budi onaj stari, dobro poznati osjećaj. PC Gamer s ocjenom 92/100 navodi kako je ovo definitivno najbolja igrica tvrtke Obsidian i dostojan nasljednik igrica tog tipa. IGN je također imao puno riječi hvale za Pillars of Eternity, a to je opravdao i ocjenom 9/10. Digital Spy nije štedio na komplimentima te je naveo kako je riječ o igrici svjetske klase.

Nagrade

Pillars of Eternity je svojim izlaskom pokupila i poneku nagradu, a bila je nominirana za njih desetak. Na izboru Global Game Awards osvojila je prvo mjesto u kategoriji za najbolju RPG igricu. PC Gamer nagradio ju je prvim mjestom u svojoj kategoriji Spirit of the PC, a Rock, Paper Shotgun također ju je proglasio najboljom RPG igricom godine.

IGN je Pillars of Eternity nominirao u tri važne kategorije, a to su najbolja igrica godine, najbolja igrica godine za računalo i najbolja RPG igrica, ali nažalost, ovaj naslov je ostao prekratak u sve tri kategorije. Također, na dodijeli nagrada The Game Awards 2015., ovaj je naslov bio nominiran za najbolju RPG igricu godine.