Ori And The Blind Forest je avanturistička igrica koju je kreirala tvrtka Moon Studios, a objavio Microsoft Studios. Igra je u javnost puštena 11. ožujka 2015. godine za Microsoft Windows i Xbox One. 27. rujna 2019. godine kreirana je verzija i za konzolu Nintendo Switch.

Glavni likovi igrice su Ori, maleni duh čuvar i Sein koji je “svjetlo i oči”. Kroz čitavu igricu od igrača se traži da rješavaju različite zagonetke, a igrica sadrži sustav koji se zove “Soul Link”. On služi kako bi igrači mogli sačuvati svoj trenutni status i progres te će idući puta moći nastaviti s te lokacije. Ori And The Blind Forest je 2D tip igrice, ali to nikako ne umanjuje njezinu privlačnost. Ori kroz igricu može skupljati različite stvari među kojima su ćelije za zdravlje, energiju, nove vještine te nadogradnje. Kako igra napreduje, tako igrač otkriva nove lokacije, a novije vještine koje usavrši dopuštaju mu da posjeti lokacije koje prethodno nisu bile dostupne.

Kreatori igrice

Moon Studios je tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a nalazi se u Austriji, točnije Beču. Tvrtku su osnovali Thomas Mahler i Gennadiy Korol, a tvrtka se uglavnom fokusira na kreiranje različitih načina kretanja i samih “mehanika” unutar svojih proizvoda. Ori And The Blind Forest je ujedno njihov najpoznatiji projekt koji im je uvelike podigao rejting i popularnost. Tvrtka je osnovana 2010. godine, a samo godinu kasnije potpisala je ugovor s tvrtkom Microsoft Game Studios. Iz tvrtke su još 2017. godine najavili kako će Ori And The Blind Forest dobiti nastavak, a to se i desilo ove godine kada je izašla igrica Ori and the Will of the Wisps.

Recenzije

Recenzije za Ori And The Blind Forest generalno gledano bile su odlične, a to potvrđuje i Metacritic koji je prikupio ocjene za ovu igricu po svim konzolama i operacijskim sustavima na kojima je ona dostupna. Njihove ocjene su sljedeće:
PC: 88/100
Xbox One: 88/100
Nintendo Switch: 90/100
Ocjena za Nintendo Switch pogotovo je nešto čime se kreatori igrice mogu pohvaliti jer 90/100 ne može dobiti baš svatko. Destructoid i Game Informer još su pozitivnije ocijenili Ori And The Blind Forest pa su tako dali fantastičnih 9.5/10. Nahvalili su sam način igre i zanimljivu radnju te im se uvelike svidjelo kako su različiti zadaci za igrača u njoj predstavljeni. Jedini razlog zašto igrica nema čistu desetku bio je taj što se sustav borbe pomalo razlikuje i nije u potpunosti dotjeran kada se uspoređuju platforme na kojima se ova igra može igrati.

Nagrade

Ori And The Blind Forest može se pohvaliti izuzetno velikim brojem nominacija i osvojenih nagrada. Ova je igrica pobijedila na dodijeli nagrada Golden Joystick Awards 2015. u kategorijama najboljeg ozvučenja i najbolje Xbox igrice godine. The Game Awards 2015. nagradili su je za najbolji umjetnički dojam, kao i British Academy Games Awards. Dodjela nagrada pod imenom Dice Awards posebno je protekla u znaku igrice Ori And The Blind Forest jer je u njenom smjeru otišlo čak tri nagrade. Ona je pobijedila u kategorijama najbolje animacije, umjetničkog dojma i glazbene kompozicije. Također, popularni NAVGTR(National Academy of Video Game Trade Reviewers) nagradio u kategoriji najbolje avanturističke igrice.