Cuphead je igrica “run and gun” žanra koju je razvio i objavio Studio MDHR. Inspirirana je načinom na koji su se u 30-im godinama prošlog stoljeća pravili crtići i osjeti se dašak toga vremena. Igru može igrati jedan ili dva igrača, a likovi kojima oni upravljaju zovu se Cuphead te njegov brat Mugman. Oni se bore kroz razine, a svaka razina kulminira s borbom protiv takozvanog bossa. Igra je uvelike hvaljena zbog svog umjetničkog dojma i izazovne težine koja se povećava kako se igra primiče kraju. Nakon njenog izlaska bila je poprilično uspješna i u očima kritičara, kao i u komercijalnom smislu. Osvojila je nekoliko nagrada te prodala više od šest milijuna kopija u samo tri godine. Na Netflix bi trebao doći i animirani serijal baziran upravo na ovoj popularnoj igrici.

Kreatori igrice

Studio MDHR je tvrtka koju su osnovala dva brata – Chad i Jared Moldenhauer. Njihova “baza” nalazi se u Sjevernoj Americi, točnije u Kanadi, a Cuphead je zapravo prva igrica koju su kreirali. Ona je u javnost puštena 29. rujna 2017. godine i predstavila Studio MDHR svijetu u jednom jako dobrom svjetlu. Igrica je dosegla veliku popularnost i vrlo je izvjesno da ćemo od ove tvrtke s nestrpljenjem iščekivati neke nove naslove u bližoj budućnosti.

Razvoj Cupheada započeli su 2010. godine koristeći Unity game engine, a prvi planovi i početak njenog razvoja odvijali su se iz domova spomenute braće osnivača tvrtke. Oni su svoju inspiraciju vukli iz crtića Walta Disneyja i čitave te ere koja je obilježila same početke crtanih filmova. Prvobitno su planirali izraditi igricu koja će imati dobro poznatu tematiku “dame u nevolji”, ali su naposljetku od nje odustali i odlučili se za radnju u kojoj će Cuphead sam ulaziti u svakakve nevolje iz kojih će morati izaći.

Recenzije

Kao što je to uglavnom slučaj, Metacritic je najopširnije ocijenio ovu igricu usporedivši njezine verzije za sve konzole i operacijske sustave.
Nintendo Switch: 87/100
PlayStation 4: 86/100
PC: 88/100
Xbox One: 86/100
Kao što vidimo, očito je da im se svidjela igrica i to na svim konzolama, a ne može se svaka igrica pohvaliti ovako dobrim ocjenama.

Najviše ocjene Cuphead je dobio od Destructoida i EGM-a, a oboje su bili složni kada su dali 9.5/10. Iz Polygona su istaknuli kako se igrica već na svom samom predstavljanju istaknula više od drugih i da je zadovoljila sva očekivanja koja je tada postavila. GamesRadar+ i Giant Bomb također su bili vrlo nakloni igri i u svojim recenzijama dali joj maksimalnih pet zvjezdica.

Nagrade

Cuphead je osvojio jedan zavidan broj nagrada. Uistinu se radi o jako uspješnoj igrici i projektu kojeg su prepoznali gotovo svi organizatori različitih dodjela.

Golden Joystick Awards nagradio je Cuphead u kategorijama najboljeg vizualnog dizajna i najboljom igricom godine za Xbox.
The Game Awards 2017. na prvo mjesto je stavio Cuphead u kategorijama najboljeg umjetničkog dizajna, najbolje samostalne igrice i najbolje debitantske indie igrice.
Titanium Awards također je prepoznao umjetnički dojam igrice te je stavio na prvo mjesto u kategoriji najboljeg dizajna.
New York Game Awards 2018 nagradio je Cuphead kao najbolju indie igricu godine.
NAVGTR je Cupheadu dao čak šest nagrada, a one su došle u kategorijama: animacija, umjetnički dojam, dizajn likova, preciznost kontrole, najbolja igra i originalnost.
Game Developer Choice Awards je još jedna dodjela nagrada u nizu koja se zaljubila u umjetnički dojam Cupheada i smjestila tu igricu na prvo mjesto te kategorije. Uz to, nagradili su Studio MDHR kao najbolje debitante.
2018 Webby Awards, SXSW Gaming Awards, Italian Video Game Awards i 21st Annual D.I.C.E. Awards još su samo neke u nizu dodjela nagrada u kojima je Cuphead osvojio prvo mjesto za umjetnički dojam i dizajn.

Uz sve ove osvojene nagrade, još je duži popis nominacija koje je Cuphead imao, a evidentno je da se radi o jednom pravom malom remek-djelu, pogotovo gledajući umjetnički izričaj u igrici.