I Am Bread je akcijska i avanturistička videoigrica koju je razvila tvrtka pod imenom Bossa Studios. Ona je izašla 9. travnja 2015. godine za Microsoft Windows, OS X, iOS, PlayStation 4, Xbox One i Android.

Radnja igrice

U igrici I Am Bread, igrači upravljaju kriškom kruha. Cilj svake razine ove igrice jest pretvoriti tu krišku kruha u tost. Ako kriška kruha prije nego što postane tost dodirne neki drugi predmet kao što je npr. pod, mrav ili voda, razina “jestivosti” će opasti. Kako bi kontrolirao kruh igrač koristi tipke sa strelicama ili analog palicu. Razine u igrici su bazirane na sedam dana u tjednu.

Postoje različite ekspanzije igrice, a u jednoj od njih, primjerice, igrač može igrati kao francuski kruh čiji je cilj uništiti sve lomljive predmete u prostoriji. Još jedna od zanimljivih ekspanzija igraču omogućuje da igra kao lomljivi kreker koji mora pronaći krišku sira za koju će se zalijepiti, a sve to dok izbjegava različite udarce.

Kreatori igrice

Bossa Studios je tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a sjedište joj je u Londonu. Najpoznatije dvije igrice koje je stvorila su upravo Surgeon Simulator i I Am Breed.

Bossa je osnovana u listopadu 2010. godine od strane troje ljudi: Henrique Olifiers, Roberta Lucca i Ric Moore. U to je doba Bossa Studios imao oko 20 zaposlenika, a prva igrica koju su zajedničkim snagama kreirali bile je Monstermind. Ona se prvi put pojavila na Facebooku te je osvojila nagradu najbolje igrice u pretraživaču na dodjeli nagrada BAFTA-e u veljači 2012. godine. Do danas, Bossa Studios je kreirao 16 igrica, a u najavi je i 17. koja će nositi ime Pigeon Simulator.

Recenzije

Ocjene kritičara za igricu I Am Bread su bile mješovite, no ipak je više onih pozitivnih nego negativnih. Tome svjedoče i prosječne ocjene do kojih je došao servis Metacritic koji je skupio velik broj ocjena kako bi izvukao onu prosječnu. Njihovi rezultati su sljedeći:
PC: 60/100
Xbox One: 59/100
iOS: 58/100
PlayStation 4: 51/100

Od pojedinačnih ocjena kritičara vrijedi izdvojiti da je IGN igrici I Am Bread dao ocjenu od 7.2/10, PC Gamer 58/100, GameSpot 5/10, a Hardcore Gamer 2/5. Vidimo kako su ocjene varirale te da je svaki od njih na svoj način doživio ovu zanimljivu radnju igrice.

U PC Gameru tako navode kako je njihova ocjena došla jer se ova igrica puno bolje igra pred publikom jer ima taj jedinstveni zabavni aspekt. Na stranici Kotaku navode kako igrica ipak ima neku dodatnu dubinu koja sasvim sigurno nije vidljiva isprve budući da se radi o smiješnom konceptu kruha koji hoda i želi postati tost. U IGN-u navode kako igrica I Am Bread nije urnebesni spektakl kao Surgeon Simulator koji je također došao od tvrtke Bossa Studios, ali da ima svoj jedinstveni i drukčiji šarm. Ističu kako je priča u igrici svedena na minimum, ali kako postoji i ima svoje značenje. Kontrole su naveli kao jedan od problema u ranim razinama igrice, ali da će svatko osjećati veliki uspjeh jednom kada ih savlada i nastavi igrati malo normalnije.

Dosta savjeta kritičara u vezi ove igrice kaže kako bi igrači ipak trebali za sebe isprobati I Am Bread i doći do zaključka žele li igrati ili ne.