Fe je akcijska avantura koju je razvila tvrtka pod imenom Zoink, a objavila ju je nadaleko poznata tvrtka u svijetu igara – Electronic Arts. Budući da je Zoink švedska tvrtka, to objašnjava ovo vrlo kratko ime, a “Fe” u prijevodu sa švedskog znači “vila”. Igrica je puštena u javnost 16. veljače 2018. godine za Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 i Xbox One. U igrici, igrač kontrolira lika po kojem i sama igra nosi ime. Fe je šumsko biće koje svojim izgledom najviše podsjeća na vjevericu, a nalazi se u šumskom okruženju. Glavni zadatak je braniti šumu i prirodu od zlih bića poznatih pod imenom “Silent Ones”. Fe ima pomoć drugih šumskih stvorenja te ih može navoditi i pomagati im da nauče neke nove vještine koje će im kasnije biti od velike koristi.

Fe je prva igrica koja je dio Electronic Arts Originalsa, a riječ je o programu napravljenom kako bi promovirao indie developere. Indie developeri su developeri koji obično svoje projekte odrađuju sami ili u manjim grupama, a najčešće nemaju neku znatnu financijsku pomoć većih tvrtki.

Kreatori igrice

Kao što smo rekli, kreatori igrice Fe dolaze iz Švedske, a radi se o tvrtki pod imenom Zoink. Zoink je osnovan 2001. godine, a osnovao ga je Klaus Lyngeled. Klaus je u svijet razvoja igara ušao kada su on i neki od njegovih prijatelja razvili igricu Pinball za seriju računala Amiga. Prije osnivanja svoje tvrtke, Lyngeled je radio i zanat usavršavao u nekim većim tvrtkama, a prilikom svog rada u SAD-u, imao je problema s vizom te se morao vratiti u Švedsku. Tada je odlučio osnovati Zoink. Do 2003. godine, Zoink se bavio animiranim filmovima što je kasnije prešlo u izradu animacija za reklame, a neki od klijenata bili su Sony, Coca-Cola, Cartoon Network i Google. Što se videoigrica tiče, Zoink je imao nekoliko uspješnica, a jedna od njih je upravo i Fe. U 2021. godini očekuje se izlazak nove igrice, a njeno ime je Lost in Random te će biti namijenjena za Nintendo Switch.

Recenzije

Fe je od strane kritičara i raznih stručnjaka te časopisa dobivao razne ocjene, a radi se uglavnom o prosječnim i odličnim recenzijama. Metacritic je ocijenio Fe na svim operacijskim sustavima i konzolama a rezultati su sljedeći:
Nintendo Switch: 72/100
PC: 73/100
PlayStation 4: 70/100
Xbox One: 70/100
Vidi se kako su ocjene gotovo više-manje slične, ali ona za PC je najveća među njima, a to je najčešće zbog više mogućnosti kontrole koristeći računalo nego neke druge konzole.

Najbolju ocjenu od svih entiteta koji su igrali Fe u svrhu recenzije dala je stranice Nintendo World Report. Radi se i više nego solidnoj ocjeni 9/10. Oni navode kako je Electronic Arts donio odličnu odluku kada je Fe odabrao kao prvu igricu koja će biti dio njihovog Electronic Arts Originalsa. Po njima igrica je jako emotivna i ostavlja sjajan dojam na igrače nakon igranja. Među pozitivnim ocjenama koje vrijedi istaknuti nalazi se i Polygon s 8.5/10, te EGM, VideoGamer.com i GameSpot sa 7/10. Destructoid je Fe ocijenio s ne baš tako dobrih 5/10, a čini se kako ih se neki detalji igre jednostavno nisu dojmili.