Night in the Woods je avanturistička videoigrica namijenjena za jednog igrača. Kreirala ju je tvrtka pod imenom Infinite Fall nakon uspješne kampanje na Kickstarteru gdje je kao prvobitni cilj bio postavljen iznos od 50 tisuća dolara, a prikupljeno je nešto više od 200 tisuća dolara.

Igrica se svodi na istraživanje, a igrači kontroliraju lik zoomorfne djevojke pod imenom Mae koja je napustila fakultet i vratila se u svoj rodni grad. Prilikom povratka doma, primijetila je neke neočekivane promjene. Nekoliko dana istražuje svoj grad i druži se s prijateljima, međutim saznaje kako je jedna od njezinih starih prijateljica nestala. U potrazi za njom, Mae i njezini prijatelji otkrivaju kult koji je odgovoran za mnoge otmice, uključujući i za otmicu njihove prijateljice.

Ova vrlo zanimljiva igrica izašla je 21. veljače 2017. godine za Microsoft Windows, MacOS, Linux i PlayStation 4. Verzija za Xbox One svjetlo dana je ugledala 13. prosinca iste godine, a ona za Nintendo Switch 1. veljače 2018. godine. Night in the Woods je vrlo dobro prihvaćen od strane igrača i kritičara, a najhvaljeniji segmenti igrice su glazba, priča i likovi.

Kreatori igrice

Infinite Fall je tvrtka koja se bavi kreiranjem videoigrica, a osnovali su je Alec Holowka i Scott Benson. Danas tvrtka ima dva ureda, u Manitobi i Pennsylvaniji. Zasad su radili samo na dvije igrice od kojih je jedna upravo Night in the Woods koja je financirana putem Kickstartera te Lost Constellation koja je izašla prije igrice Night in the Woods, a bila je svojevrsna najava za nadolazeći naslov.

Recenzije

Night in the Woods je jako dobro dočekana igrica od strane igrača i kritičara, a to potvrđuje i izvučeni prosjek svih recenzija do kojeg je došao Metacritic. Prosječne ocjene su podijelili u četiri kategorije, a one glase:
Nintendo Switch: 85/100
PC: 88/100
PlayStation 4: 87/100
Xbox One: 75/100

Gledajući pojedinačne recenzije i ocjene, najviša ocjena je 9.5/10 koju je igrici Night in the Woods dodijelio Destructoid. Push Square, Nintendo Life i GameSpot dali su joj 9/10, a najniža istaknutija ocjena je 7.5 od strane Polygona. Većinu kritičara dojmila se priča koju igra nosi sa sobom, a uz to, složni su kako su likovi vrlo dobro osmišljeni što uvelike poboljšava samu radnju.

Nagrade i postignuća

Night in the Woods je doživio ogroman broj nominacija na različitim dodjelama nagrada, a neke od njih je i uvjerljivo osvojio. Od osvojenih nagrada vrijedi izdvojiti prvo mjesto na dodjeli koju organizira National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards, a nagrada je došla u kategoriji pisanja. Na dodjeli nagrada SXSW Gaming Awards 2018., osvojeno je prvo mjesto u kategoriji najbolje igrice koju je financirala zajednica. Dodjela nagrada Independent Games Festival Competition Awards vidjela je Night in the Woods kao pobjednika u čak dvije kategorije, a one su za izvrsnost u radnji i glavna nagrada čitave dodjele “Seumas McNally Grand Prize”. British Academy Games također je nagradio ovu igricu za njenu radnju i pisanje.

Eurogamer je na svojoj ljestvici top 50 najboljih igrica 2017. godine uvrstio Night in the Woods na poprilično visoko 13. mjesto. GamesRadar+ je također kreirao top ljestvicu igrica iste godine koja se sastojala od 25 igara, a Night in the Woods je završio na 17. mjestu.