Forced je igrica za jednog igrača koja se može igrati i u “co-op” načinu što bi značilo da dva igrača mogu surađivati igrajući. Igricu je razvila tvrtka pod imenom BetaDwarf, a izašla je u listopadu 2013. godine za Microsoft Windows, OS X i Linux.

Radnja igrice prati gladijatore koji se bore za svoju slobodu u jednom izmišljenom tipu arene, a u tome im pomaže lik koji podsjeća na duha. Njegovo ime je Balfus. Važno je izabrati odgovarajuća oružja kako bi se što efikasnije borili sa svojim protivnicima, u različitim arenama. Ideju za ovaj zanimljivi koncept dobila je grupica studenata sa sveučilišta u danskom gradu Aalborgu. Svoj su projekt započeli upravo na sveučilištu, koristeći učionicu koja se nije koristila za predavanja, ali su nakon nekog vremena morali napustiti taj prostor. U jednom filmskom scenariju, oni su živjeli u toj učionici bez da itko zna. Donijeli su si krevete i neke od bitnijih kućanskih aparata te su u njoj živjeli oko sedam mjeseci. Učionicu su morali napustiti kada ih je jedan od profesora sveučilišta zatekao u njoj. To ih je natjeralo da pokrenu kampanju na Kickstarteru, a tamo su sve donatore obavještavali o svom napretku putem slika.

Iako je riječ o zanimljivoj ideji i igrici, kritičari su bili podijeljeni, no većina recenzija koje su ostavili ipak je bila pozitivna i dobra.

Kreatori igrice

Nakon što je spomenuta grupica studenata iz Aalborga morala pronaći gdje će nastaviti s radom, uspješnom kampanjom na Kickstarteru odlučili su osnovati grupu BetaDwarf. Točnije, okupio ih je Steffen Kabbelgaard koji je htio okupiti talentirane developere na jednom mjestu kako bi zajedno kreirali nešto značajno. Preselili su svoj rad u ured u Kopenhagenu te uz pozajmicu od 200 tisuća dolara dovršili igricu Forced. Ona im se u konačnici ipak isplatila, a o tome svjedoči i podatak da se samo u prvih mjesec dana od svog izlaska prodala u više od 50 tisuća primjeraka.

Potaknuti uspjehom Forceda, odlučili su kreirati i nastavak koji je nosio ime Forced: Showdown, a on je izašao 13. srpnja 2016. godine. Njihova teća i trenutno zadnja kreacija došla je u 2018. godini, a riječ je o besplatnoj igrici Minion Masters. Kako navode iz tvrtke, trenutno rade na svojoj četvrtoj igrici o kojoj još uvijek nisu ostavili nikakve podatke.

Recenzije

GameRanking i Metacritic su odvojeno prikupljali sve recenzije i ocjene koje su dodijeljene ovoj igrici te su došli do identičnog zaključka. Prosječna ocjena za igricu Forced iznosi 72/100.

Ranije smo naveli kako su reakcije na igricu bile mješovite a to i potvrđuju neke od ocjena. Primjerice, NZGamer je Forced ocijenio sa solidnih 8.6/10, a slično su učinili i u Hardcore Gameru s ocjenom 4/5. S druge strane, Game Spot je ovom naslovu dao 5/10, a RPGamer 3/5.

U Hardcore Gameru navode da je njihova ocjena došla zbog toga što im se poprilično svidio “co-op” način igre koji se u zadnje vrijeme rijetko viđa u igricama. Mnogim ostalim kritičarima svidjelo se isto, kao i načini borbe, a ono što je nekima zasmetalo je nedostatak dubine kada je riječ o radnji, kao i površnost određenih situacija.

Ipak, BetaDwarf se može pohvaliti da je 2013. osvojio nagradu Level Up gdje su proglašeni najboljim danskim developerima.