BattleTech je strateška igrica koja se igra na poteze, a razvila ju je tvrtka pod imenom Harebrained Schemes. Igricu je objavila tvrtka Paradox Interactive. 24. travnja 2018. godine ona je izdana za Microsoft Windows i OS X, a nedugo nakon toga pojavila se i verzija za Linux. Nije bilo problema s financijama za kreiranje ove igrice, ali je pokrenuta kampanja na Kickstarteru kako bi se prikupila sredstva za dodatne značajke igrice kao što su nove kampanje, ekspanzije i način igranja za više igrača.

U samoj igrici, igrači upravljaju plaćenikom koji predvodi tim izuzetno moćnih borbenih vozila. Igrač sam bira koji model vozila, oklop, pilota, vještine i razne druge značajke će imati pojedino vozilo. Svijetom BattleTecha upravljaju različiti klanovi, a na igraču je da odabere kojima od njih želi služiti.

Kreatori igrice

Harebrained Schemes je američka tvrtka iz Seattlea koja se bavi isključivo kreiranjem videoigrica. Osnovana je 2011. godine od strane dva entuzijasta, a oni su Jordan Weisman i Mitch Gitelman. Prije nego što su se odlučili osamostaliti i kreirati novu tvrtku, obojica su radili u FASA-i, još jednoj developerskoj tvrtki čiji je suosnivač još jednom bio Jordan Weisman. Sredinom 2015. godine, Harebrained Schemes je brojao oko 60-ak zaposlenika, a tvrtku je u lipnju 2018. godine otkupio Paradox Interactive.

BattleTech je posljednja u nizu igrica koje su kreirane u tvrtki Harebrained Schemes, a prethodno su objavili još sedam odličnih naslova.

Dodatni sadržaj

BattleTech je od svog izlaska dobio čak tri dodatna sadržaja koji se mogu skinuti, poznatih pod skraćenicom DLC. Prvi od njih nosi ime Flashpoint koji u igricu unosi nove misije, nove vrste vozila i opciju za multiplayer igranje. On je izašao 27. studenog 2018. godine.

Drugi DLC nosi ime Urban Warfare, a sadrži tri nova vozila, novu opremu, i čak deset novih misija za prethodni Flashpoint DLC. Izašao je 4. lipnja 2019. godine.

Treći i posljednji DLC nosi ime Heavy Metal, a sa sobom donosi osam novih sustava oružja i jednu novu misiju. Ovaj je DLC postao dostupan 21. studenog 2019. godine.

Recenzije

Možemo reći kako su kritičari i sami igrači vrlo dobro prihvatili igricu BattleTech, a tome u prilog ide i prosječna ocjena do koje je došao Metacritic koji se bavi uspoređivanjem recenzija za igrice te izvlači prosjek. Prema njihovom istraživanju, prosječna ocjena za BattleTech iznosi 80/100.

Od većih magazina i stranica koje se bave recenzijama igrica, vrijedi istaknuti da je IGN BattleTechu dodijelio ocjenu od 7/10, dok je američka verzija magazina PC Gamer ovom naslovu dala ocjenu 85/100. I ostale recenzije su negdje u intervalu spomenutih ocjena što znači da se radi o generalno pozitivnim recenzijama.

Nagrade i postignuća

Iako nije službeno osvojio niti jednu veću nagradu u svijetu videoigrica, BattleTech je bio nominiran na nekim od značajnijih dodjela nagrada. Na dodjeli Game Critics Awards zabilježio je nominaciju u kategoriji najbolje strateške igrice 2017. godine. Nominaciju u istoj kategoriji zabilježio je i 2018. godine na dodjeli The Game Awards te 2019. godine na dodjeli nagrada koju organizira National Academy of Video Game Trade Reviewers. Također, u 2018. godini, BattleTech je bio nominiran u kategoriji najbolje računalne igrice godine na dodjeli nagrada Golden Joystick Awards, ali nažalost, ostao je bez nje.