My Friend Pedro je igrica koju možemo slobodno svrstati u žanr pucačina, a razvila ju je tvrtka pod imenom DeadToast Entertainment, dok ju je objavila tvrtka Devolver Digital. Igra je predstavljena 20. lipnja 2019. godine za Microsoft Windows i Nintendo Switch, a verzija za Xbox One izašla je 5. prosinca 2019. godine. Na PlayStationu 4, My Friend Pedro se pojavio 2. travnja 2020. godine.

Glavna karakteristika same igrice je što je bazirana na igricama koje su pravljene u Flashu, pa tako i ova sadrži neke slične kontrole, mogućnosti kretnje te oružja. Uz sposobnost glavnog lika da uspori vrijeme, moguće je protivnike gađati raznim objektima na putu te izbjegavati metke raznim potezima. U igrici je poprilično puno elemenata parkoura pa je tako moguće raditi puno vrsta salta, skakati po zidu i izvoditi neke u stvarnosti jako teške poteze koji donose dodatne bodove. Bodovi se dodjeljuju za svaki uspješno ispaljeni hitac, a svako ubojstvo množi bodove. Na kraju svake razine igrači dobivaju određeni rank na osnovu skupljenih bodova, a on se uspoređuje s drugim igračima koji su igrali igricu My Friend Pedro.

Kreatori igrice

Igricu My Friend Pedro kreirala je tvrtka DeatToast Entertainment koja je projekt jednog čovjeka. Njegovo ime je Victor Agren i on je ujedno dizajner, programer, umjetnik i pisac igrice.

Sve je počelo tako što je Victor 2006. svoje flash igrice htio objavljivati pod nekim prepoznatljivim imenom te je osnovao DeadToast Entertainment. Počeo je raditi u tvrtki Media Molecule gdje je u šest provedenih godina uvelike unaprijedio svoje znanje i sebi počeo postavljati nove ciljeve. Glavni je bio početi raditi na većim projektima sa svojim DeadToast Entertainmentom, a fokusirao se uglavnom na indie žanr igrica. Najviše motivacije za kreiranje indie igrica izvukao je u Brazilu, točnije u Rio de Janeiru gdje su nastali neki od njegovih najvećih hitova. Nakon što je kreirao par zabavnih i jedinstvenih igrica, njegova tvrtka počela je stvarati ime na tržištu. Jedan od projekata koji su začetak ove igrice bila je istoimena flash verzija koja je uvelike bila inspirirana igricom Max Payne i filmom Matrix. Bila je jako dobro prihvaćena i vrlo brzo se proširila Internetom. Victor tu nije stao i odlučio je od malene flash igrice stvoriti nešto veliko. Možemo reći da je u tome i uspio jer je njegova nova kreacija postala vrlo popularna.

Recenzije

Generalno gledano, My Friend Pedro je vrlo brzo postala poprilično hvaljena igra u svijetu igara. Metacritic si je dao najviše truda ocijeniti sve njezine verzije pa je tako došao do četiri sljedeća rezultata:
Nintendo Switch: 78/100
PC: 81/100
Xbox One: 76/100
PlayStation 4: 71/100
Razlog zašto su najbolju ocjenu dali verziji za računalo je poboljšana mogućnost kontrole i izvođenja različitih poteza baš kako je to slučaj kod igrica u flashu koje se igraju u Internet preglednicima.

IGN je također ostavio odličnu ocjenu od 8.5/10 uz opis kako je jednostavno jako zabavno igrati je. Istaknuli su da više od 8.5 nije moglo jer igrica nema baš veliku vrijednost ponovnog igranja, već kako je jednom doći do kraja sasvim dovoljno.

Od nominacija za nagrade, My Friend Pedro se našao na popisu The Game Awards 2019. u kategoriji “Fresh Indie Game”