Escape Plan je jedna igrica koja od igrača zahtjeva puno logičkog razmišljanja i vještine. Kreirana je 2012. godine za konzolu PlayStation Vita kao prvi naslov za taj proizvod jer je izdavač igrice upravo tvrtka Sony. Kreatori igrice dolaze iz tvrtke Fun Bits Interactive. Igrica je napravljena u crno-bijelom stilu, a krasi je jedan brutalan, ali pomalo duhovit ton.

Glavni likovi igrice su Lil i Laard, a kroz igricu se nalaze u raznim prostorijama koje su pune zamki. Cilj je uspješno izaći iz svake od tih prostorija koristeći se logičkim razmišljanjem. Zamke su doista u raznim oblicima i veličinama, a naći se u nekoj od njih rezultirat će užasnom smrću glavnih likova. Budući da je igra napravljena direktno za konzolu PlayStation Vita, kontroliranje likova je do najsitnijih detalja podešeno baš za tu konzolu i postoje razne mogućnosti i opcije upravljanja kroz tijek igre.

Bakuki’s Lair

Chris Millar, voditelj tima koji je kreirao igricu Escape Plan, 10. travnja 2012. godine omogućio je svim vlasnicima igrice skidanje DLC-a pod imenom Bakuki’s Lair. DLC je skraćenica za “downloadable content”, odnosno razne dodatke za originalnu igricu koji se mogu skinuti i nadograditi. DLC se sastojao od čak 19 novih soba iz kojih Lil i Laang moraju naći izlaz. Uz nove sobe, DLC je imao i neke dodatne značajke te poboljšanja u samoj igrici. Nadogradnja je ostavila prostora i za neke nove, buduće ideje.

Kreatori igrice

Fun Bits Interactive je američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom igrica, a osnovana je 2010. godine. Tvrtku su osnovala tri developera koji su prethodno radili za tvrtku Titan Studios. U Titanu su radili na igrici pod imenom Fat Princess, a riječ je bila o strateškoj igrici namijenjenoj za konzolu PlayStation 3. Fun Bits Interactive nije ime pod kojim je tvrtka prvobitno osnovana, već je ono glasilo Atomic Operations. Jedan od prvih zadataka novonastale tvrtke bio je nastaviti izrađivati DLC-ove za Fat Princess.

Iako su i dalje možda najpoznatiji po toj igrici, njihov projekt Escape Plan uistinu je dobro prihvaćen među igračima i jedna je od boljih igrica izrađenih u Unity game engineu. Krasi je jedinstvenost i ne može se reći da postoji neka igrica koja joj je slična na tržištu.

Recenzije

IGN-ovi stručnjaci među prvima su isprobali novu igricu i proglasili je najboljom igricom dosad koja je kreirana za konzolu PlayStation Vita. Najviše ih se dojmila crno-bijela grafika i detalji te klasična glazba. Također, prepoznali su odlično iskorištene značajke Vite kod kontroliranja glavnih likova. S IGN-om se složio i Destructoid u izjavi kako je Escape Plan najbolja igrica kreirana za PlayStation Vitu.

Pozitivne recenzije igrici dao je i Digital Spy ocjenom 4/5, kao i The A. V. Club osvrnuvši se na jedinstvenost igrice. Metacritic je ovaj naslov okarakterizirao prosječnim i čini se kako ih igrica nije dojmila poput nekih drugih stručnjaka. Digital Fix Escape Planu je dao ocjenu 7/10 komentirajući kako smatraju da je Escape Plan propuštena prilika. Smatrali su kako su vizualni i zvučni detalji odlični, ali kako postoji puno toga što je u samoj igrici moglo biti malo izazovnije i iskorišteno na bolji način.

U travnju 2012. godine, Escape Plan je bila najprodavanija igrica na PlayStation Networku namijenjena za konzolu PlayStation Vita.