FAR: Lone Sails je avanturistička igrica koja se bazira na istraživanju. Igricu je razvila švicarska tvrtka pod imenom Okomotive. Riječ je o jednoj relativno novoj igrici jer je predstavljena 17. svibnja 2018. godine, a prvobitno je bila namijenjena operacijskim sustavima Microsoft Windows i OS X. Verzije za konzole PlayStation 4 i Xbox One došle su nešto manje od godinu dana kasnije, u travnju 2019. godine. Iste godine, 18. kolovoza, došla je inačica igre namijenjena za Nintendo Switch.

U FAR-u, igrač kontrolira jedno veliko vozilo koje se kreće kroz postapokaliptično okruženje u svrhu istraživanja istog. Vozilo je neka vrsta amfibije, odnosno vozilo koje se može kretati i po kopnu i po vodi. Kako bi upravljao vozilom, sam se igrač, odnosno lik kojeg on kontrolira, mora kretati u unutrašnjosti i operirati raznim postajama. Na svome putu igrač će morati pronalaziti gorivo i voditi puno brige o svom vozilu kako bi mogao neometano nastavljati sa svojim putovanjem. Vozilo se može na razne načine oštetiti što će od igrača zahtijevati da vodi računa o njemu i da ga popravlja kada je to potrebno.

Na samom početku igre saznajemo vrlo malo o gotovo svemu, a to je iz razloga što su kreatori igre odlučili da igrači sami moraju istraživati što ih zanima i dolaziti do različitih odgovora.

Kreatori igrice

Igrica je nastala kao projekt švicarske tvrtke Okomotive, a izdala ju je tvrtka Mixtvision. Naravno, kreatori su prilikom izrade FAR: Lone Sailsa koristili Unity game engine. Sjedište Okomotivea je u Zurichu, a sama tvrtka je, poput igrice, poprilično nova, budući da je osnovana tek 2017. godine. Njezini osnivači su Don Schmocker i Goran Saric.

Schmocker je prvi pravi začetnik igre koji je projekt započeo 2015. godine na Sveučilištu umjetnosti u Zurichu. Tijekom zadnje godine fakulteta pridružio mu se kolega Goran Saric te su u veljači 2017. došli do odluke da osnuju tvrtku. Postepeno su proširivali svoj tim drugim studentima i prijateljima sa spomenutog fakulteta. Glavni faktor na koji su se fokusirali kod kreiranja FAR-a bilo je igračima pružiti jedan nov i poseban pogled na korištenje vozila. Cilj je bio igrača staviti u poziciju u kojoj je on u potpunosti ovisan o vozilu i razvija jedan specifičan oblik emocija prema njemu, iako je riječ o nečemu neživom.

Recenzije

Američka stranica posvećena videoigricama pod imenom Polygon, ocijenila je FAR: Lone Sails jednom od najboljih igrica u godini njenog izlaska. Game Informer je od svega najviše istaknuo tu odličnu povezanost između igrača i vozila koju je nemoguće pronaći u nekoj drugoj igrici.

GameSpot je igricu nagradio odličnom ocjenom 8/10, nahvalivši pritom lakoću igranja i vizualne efekte. Eurogamer je igricu preporučio svim svojim čitateljima zbog emocionalne atmosfere koju stvara i grafičkih detalja postapokaliptičnog svijeta. Na Independent Games Festivalu 2017. godine, FAR: Lone Sails je došao do samog finala u izboru najbolje igrice u kategoriji najbolje studentske igrice. Također, FAR je bio nominiran i 2018. godine za igricu s najboljim vizualnim dizajnom na dodijeli nagrada Golden Joystick Awards. Uz to, može se pohvaliti i nominacijom u kategoriji “Game, Puzzle” u kojoj se bira igrica koja zahtijeva najviše razmišljanja. Tu nagradu dodjeljuje National Academy of Video Game Trade Reviewers