Monument Valley je još jedna u nizu indie igrica kreiranih koristeći Unity game engine. Razvila i izdala ju je tvrtka pod imenom Ustwo Games. Glavni lik igrice je princeza imena Ida koja napreduje kroz razne labirinte i optičke iluzije.

Razvoj igrice trajao je nešto više od deset mjeseci, a sve je započelo 2013. godine. U igrici je izuzetno jak umjetnički izričaj što je i njena glavna karakteristika. 3. travnja 2014. godine u javnost je puštena prva verzija ove igrice namijenjena za iOS, a nakon što je zabilježila solidan uspjeh, kreirane su verzije i za Android te Windows Phone.

Monument Valley, iako je uvelike hvaljen od strane kritičara i igrača, kao jedinu manu ima svoju dužinu, odnosno igrica je vrlo kratka i ponekad ne pretežito teška. Ipak, kada je jedina stvar koju igrači mogu zamjeriti igrici upravo da je prekratka, evidentno je da se radi o kvaliteti koje žele imati više. Do svibnja 2016. godine, Monument Valley je prodan više od 26 milijuna puta. Zbog izuzetno velike popularnosti, kreatorima nije preostalo ništa drugo nego stvoriti i Monument Valley 2 koji je u javnost pušten za iOS i Android u lipnju, odnosno studenom 2017. godine.

Kreatori igrice

Ustwo Fampany Limited je tvrtka za razvoj softvera iz Londona, a primarni fokus joj je na digitalni dizajn, prvenstveno kada su u pitanju korisnička sučelja. Ustwo je osnovan 2004. godine, a tvrtka je u početku pružala korisničku podršku za mobilne aplikacije te razvijala mobilne igrice. Najviše su pažnje na sebe skrenuli upravo igricom Monument Valley 2014. godine, a već smo spomenuli kakav je bio njezin utjecaj i doseg nakon izlaženja. Iako su zabilježili značajan uspjeh tim naslovom, nastavili su s proizvodnjom drugih softvera. Tvrtka je razvila i fundaciju putem koje pomaže mentorirati mlade entuzijaste koji bi jednog dana mogli razviti neku značajnu aplikaciju kakvu još nismo vidjeli.

Recenzije

Monument Valley je odlično ocijenjena od strane kritičara pa je tako Metacritic igrici dodijelio ocjenu od čak 89/100. Pocket Gamer i Polygon dali su joj 9/10, a Edge te Game Informer 8/10. TouchArcade nije oklijevao i u svojoj recenziji nagradio je Monument Valley s maksimalnih pet zvjezdica.

Pocket Gamer nagradio je Monument Valley svojom zlatnom nagradom istaknuvši kako se ne može naći bolja igrica u čitavom App Storeu. U Edgeu navode kako najbolja karakteristika igrice leži u zvuku i okruženju koje daje osjećaj kao da se radi o igricama iz serijala Tomb Raider. TouchArcade je svoju ocjenu bazirao na vizualnim efektima koje su okarakterizirali kao “gotovo nemoguće lijepima”. S njima se složio Wired koji je napisao kako je igrica definitivno najljepša u 2014. godini. Creative Review je zagonetke i zadatke u igrici nazvao vrlo pametnima i pohvalio rad razvojnih stručnjaka igrice. Polygon je pokušao istaknuti nedostatke igrice i došao do zaključka da je možda ipak malo prelagana i kratka. Uočili su kako zagonetke ne mogu dovesti igrača do one razine frustracije koja je česta kada se ne može završiti neku razinu igrice i to su označili nedostatkom.

Sve u svemu, kada velik broj kritičara pozitivno ocijeni toliko segmenata igre kao što su izgled, igrivost, zvuk i sl., evidentno je da se radi o naslovu za koji možemo reći da ima sve potrebno za odlično iskustvo igranja.

Nagrade

2014. godine na dodijeli nagrada Apple Design Awards, Monument Valley je odnio nagradu za najbolju igricu godine namijenjenu za iPad. Game Developers Choice Awards nagradio je ovaj naslov za najbolju mobilnu igricu u 2015. godini, a nalazila se i na njihovom popisu za igricu s najboljim dizajnom. BAFTA i NAVGTR nagradili su Monument Valley za najbolju mobilnu igricu godine.

Velik je broj nominacija za nagrade koje je Monument Valley imao, a vrijedi izdvojiti nominacije za igricu godine, umjetnički dizajn, dostignuća i razvoj od strane Academy of Interactive Arts & Sciences.