Among Us je online igrica namijenjena za više igrača koja se igra u timu. Razvila i objavila ju je američka tvrtka pod imenom InnerSloth, a na sceni se pojavila 15. lipnja 2018. godine. Igra se nalazi u jednom svemirskom okruženju, a jedan tim se nalazi u ekipi Crewmates(Posada), dok se drugi tim nalazi u ekipi Imposters(Varalice).

Cilj igre je da ekipa Posade identificira članove ekipe Varalica te da ih eliminira i izvrši razne misije na mapi. S druge strane, Varalice moraju sabotirati i ubiti pripadnike druge ekipe prije nego oni uspiju izvršiti svoje zadatke. Tijekom različitih glasanja, igrači za koje se smatra da su Varalice mogu biti eliminirani iz igre. Ako su sve Varalice eliminirane ili su svi zadaci izvršeni, Posada je pobjednička ekipa. Ako postoji jednak broj Varalica i Posade ili je sabotaža uspješno izvršena, Varalice su pobjednici.

U vrijeme kada je igrica puštena u javnost, nije bila baš previše popularna među igračima. No, budući da postoje razne platforme na kojima igrači mogu streamati, zapela je za oko kao odlična i zabavna solucija kako zabaviti gledatelje streamova. U vrlo je kratkom roku postala jako popularna na platformama kao Twitch i YouTube što je dovelo do toga da se kreira i nastavak – Among Us 2.

Kreatori igrice

InnerSloth je indie tvrtka koja se bavi razvojem igrica, a nalazi se u Redmondu, u Washingtonu. Among Us ujedno je njihova najznačajnija kreacija, a kreatore je inspirirala popularna društvena igra Mafia, koja se igra na zabavama, najčešće u Sjedinjenim Američkim Državama. U InnerSlothu su prvobitno planirali da Among Us bude igrica za više igrača koja se igra isključivo na mobitelima i ima samo jednu mapu.

U početku nisu bilježili neki veliki uspjeh sa svojom novom kreacijom, ali su prepoznali neke nedostatke i prilagodili svoju strategiju kako bi poboljšali ukupni dojam i predstavili Among Us svijetu u najboljem mogućem svjetlu. Sve im se isplatilo koju godinu kasnije kada je igrica gotovo preko noći postala pravi hit i promovirala na taj način tvrtku InnerSloth.

Jedan od poteza prilagodbe bilo je kreirati verziju za računala, a zatim je objaviti i na platformi Steam. Također, 8. kolovoza 2019., InnerSloth je najavio dolazak nove mape u igricu, a nešto kasnije te godine, 12. studenog, došla je i treća. Obje mape prvobitno su se plaćale, a nakon smanjenja cijene, postale su potpuno besplatne 11. lipnja 2020. godine.

Recenzije

U listopadu 2020. godine, Among Us je postala najskidanija igrica na iOS App Storeu za iPhone i iPad i to je istaknuto u recenziji na stranicama američke novinske agencije The Associated Press. Rock, Paper, Shotgun u svojoj je recenziji istaknuo da je riječ o jako zabavnoj igrici u kojoj je puno zabavnije igrati kao Varalica, a kako je igrati kao član Posade poprilično iscrpljujuće. The National navodi kako je jako zabavno gledati kako se članovi ekipe Varalica trude sakriti da su zapravo u toj ekipi i kako je to jedna od najzabavnijih značajki u igrici. TheGamer navodi kako se definitivno isplati kupiti ovu igricu, ali i da razina zabave koju će ona pružiti uvelike ovisi o tome s kime se ona zapravo igra.