Call of Duty: Mobile je mobilna videoigrica koja je besplatna za sve, a razvila ju je tvrtka pod imenom TiMi Studios. Tvrtke Activision i Garena su objavile ovaj naslov za operacijske sustave Android i iOS. Ona je postala dostupna 1. listopada 2019. godine. Izlazak igre Call of Duty: Mobile bio je jedan od najvećih u povijesti jer je sakupio oko 327 milijuna dolara i 250 milijuna skidanja do lipnja 2020. godine.

Radnja igrice

U igrici Call of Duty: Mobile igrači mogu igrati obične mečeve i mečeve za rank protiv drugih igrača. U samoj igrici postoje dvije vrste valuta. Valuta “Credits” zarađuje se kroz samo igranje, a valuta “COD Points” se kupuje koristeći prave novce. Pomoću “COD Pointsa” mogu se kupiti različiti skinovi za oružja te likovi s kojima je moguće igrati. Igrači ne moraju igrati s nasumično odabranim protivnicima jer postoji i opcija igranja s prijateljima gdje sami biraju tko će sudjelovati u igri.

Najigranija opcija u igrici Call of Duty: Mobile je “Battle Royale” gdje stotinu igrača na istoj mapi igraju jedni protiv drugih, a pobjednik je onaj igrač koji ostane jedini preživjeli. Postoji više verzija “Battle Royale” opcije, a one omogućavaju igraču da bira želi li igrati sam, u timu od dvoje ljudi ili u timu od četvero ljudi. Na početku igre, igrači biraju gdje žele sletjeti na mapi, a sa sobom nose samo nož. Tijekom istraživanja mape moguće je pronaći različita oružja, vozila i predmete koji mogu pomoći na razne načine. Također, igrači moraju paziti da se nalaze u sigurnoj zoni koja se postepeno smanjuje kako igra odmiče.

Kreatori igrice

TiMi Studios je tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a dolazi iz Shenzhen koji se nalazi u Kini. Također, ima svoje urede u gradovima kao Los Angeles, Šangaj i Chengdu. Osnovana je 2008. godine pod imenom Jade Studio, a vrlo je svestrana budući da razvija igre za velik broj konzola. Uz Call of Duty: Mobile, neke od njihovih najpoznatijih kreacija su Honor of Kings, Arena of Valor i Pokémon Unite. Ipak, Call of Duty: Mobile je daleko najuspješnija kreacija koja je proizašla iz ove tvrtke, a to potvrđuju i ranije spomenute brojke o zaradi i prodaji.

Recenzije

Call of Duty: Mobile je vrlo dobro dočekan od strane igrača i kritičara, a tome svjedoči i prosječna ocjena svih recenzija koje je prikupio servis Metacritic. Ona za ovaj naslov iznosi vrlo dobrih 81/100.

Gamezebo je igrici dao najbolju ocjenu, a riječ je o maksimalnih pet zvjezdica. Destructoid ju je nagradio s 8.5/10, a 8/10 je došlo od strane GameSpota i Eurogamera. IGN je dao nešto slabijih, ali i dalje solidnih 7.7/10, dok je najniža ocjena došla od magazina 4Players koji je dao ocjenu 60/100.

U GameSpotu navode kako je Call of Duty: Mobile odlično odrađen i da nema previše nekih zamornih i beskorisnih značajki već je naglasak isključivo na samoj igri. Također, slažu se kako je ovaj naslov nastavak odličnog serijala Call of Duty igrica i dostojna mobilna verzija dobro znanih igrica za računala. S time se slažu i u Polygonu gdje ističu kako su impresionirani da se i nakon toliko verzija Call of Dury igrica još uvijek kreiraju nove i zanimljive inačice popularnog naslova.

Nagrade i postignuća

Call of Duty: Mobile je, između ostalog, ostvario i velik broj nominacija te osvojio dvije vrlo važne nagrade u svijetu videoigara. Na dodjeli The Game Awards 2019. godine odnio je pobjedu u kategoriji najbolje mobilne igrice, a na dodjeli nagrada 16th British Academy Games Awards zauzeo je prvo mjesto u istoj kategoriji. Call of Duty: Mobile još je bio nominiran na dodjelama Hollywood Music in Media Awards u kategoriji najbolje glazbe u videoigri te za najbolju igricu godine na dodjelama 23rd Annual D.I.C.E., Game Developers Choice Awards i SXSW Gaming Awards.

U prvih mjesec dana od svog izlaska, Call of Duty: Mobile je imao više od 148 milijuna skidanja i prikupio više od 54 milijuna dolara od kupovina. Gledajući na prvi mjesec, ova je igrica oborila sve moguće rekorde i njezin izlazak postao je najuspješniji u povijesti mobilnih igrica. Do lipnja 2020. godine te brojke su se popele na 250 milijuna skidanja i 327 milijuna dolara zarade.