Igraće karte s kojima se danas mogu igrati razni oblici igara, a isto tako i vrlo lako smisliti neke nove igre, već su zapravo stoljećima način kako se može “ubiti” dosadu. Jedna od najpopularnijih kartaških igara danas, poker, nekoliko je stotina godina bila mijenjana i transformirana dok nije postala ono što poznajemo danas.

Konačna verzija karata evoluirala je u špil od 52 karte s četiri simbola u crvenoj i crnoj boji tako što je putovala svijetom stotinama godina i na svakom mjestu na kojem se našla, preuzela nešto korisno. Točnije, najznačajniji elementi koji su oblikovali današnji špil proizvele su različite kulture i zemlje kroz koje su karte putovale. Danas su one gotovo pa sastavni dio najpopularnijih igara koje se mogu pronaći u casinima opisanim na stranici casinohrvatska.com. Međutim, karte su postale inspiracija i za drugu vrstu igara, a riječ je o video igrama.

Kratka povijest karata

U rukopisu iz 1377. njemački redovnik Johannes iz Švicarske spominje pojavu igraćih karata i nekoliko različitih kartaških igara koje su se mogle igrati s njima. U 15. stoljeću karte za igranje često se pojavljuju zajedno s igrama kockica u vjerskim propovijedima kao primjeri kockarskih aktivnosti za koje se osuđuju ljudi, a postoje jasni dokazi da je špil od 52 karte postojao i korišten u to vrijeme. Kasnije, u drugom dijelu 15. stoljeća, Francuzi su razvili četiri različita simbola koje danas uobičajeno koristimo u igraćim kartama. To su srce, pik, karo i tref, originalno nazvani coeurs, piques, carreaux i trefles. Nakon što su Francuzi svoju vrstu karata doveli preko Belgije pa čak do Engleske, Englezi su ih dalje širili po Europi ali uz male promjene.

Karte su danas inspiracija i developerima

Naravno, karte za igranje također su poslužile kao inspiracija i developerima igara koji su kreirali digitalne verzije tih popularnih igara. Međutim, otišli su i korak dalje. Počeli su razvijati svoje igre, odnosno karte, koje nisu ni po čemu slične onim klasičnim kartama koje smo ranije opisali. Osmislili su nove izglede i funkcije za njih, a s njima i čitave igre koje imaju različite setove pravila i uputa koje igrači moraju slijediti. Takve su igre vrlo brzo postale jako popularne, a jednu dimenziju više donijela je mogućnost igranja protiv drugih igrača diljem svijeta.

Hearthstone kao najbolji primjer

Kada govorimo o kartaškim video igrama, najbolji primjer je definitivno Hearthstone koji je kreiran Unityjem. Igra je to koja je kreirana po uzoru na megahit igru Warcraft, a čak je i njezino ime prvobitno bilo “Heroes of Warcraft”. Igra se konstantno razvijala, a danas Hearthstone ima više od 4300 igraćih karata od kojih svaka ima drukčije karakteristike i značaj. 

Zbog izuzetne popularnosti ove igre, ubrzo su organizirana čak i profesionalna natjecanja u kojima su se okupljali neki od najboljih igrača na svijetu. Prvo je natjecanje održano 2013. godine, a ubrzo je postalo iznimno popularno i sada se održava redovno svake godine.

Kada bi htjeli navesti još jedan primjer popularne kartaške video igre, tu bi morali uvrstiti i igru Gwent: The Witcher Card Game koja je također kreirana Unityjem, a nastala je po uzoru na hit igru The Witcher.