Hearthsone je još jedna u nizu uspješnica koje su kreirane koristeću Unity. Ova igra je besplatna za sve, a riječ je o kartaškoj igri gdje se igrači mogu natjecati jedni protiv drugih koristeći osvojene karte te naravno svoje znanje i vještinu. Prvobitno je nosila ime “Heroes of Warcraft” budući da su likovi na kartama bili usko povezani s popularnim igrama Warcraft serijala. Igra je po prvi put predstavljena u ožujku 2014. godine, a bila je dostupna za operacijske sustave Microsoft Windows i MacOS. Nešto kasnije te godine postala je dostupna i na Androidu te iOS-u. Velika prednost i važna značajka ove igre je da je kreirana kao “cross-platform” igra, što bi značilo da korisnici različitih platformi mogu igrati jedni protiv drugih. Jedino ograničenje u tom tko može igrati protiv koga je ono koje omogućuju igračima natjecanje samo unutar svoje geografske regije, točnije mogu igrati samo na serveru koji je baziran u njihovoj regiji.

Kreatori igrice

Igricu Hearthstone stvorila je tvrtka Blizzard Entertainment, nadaleko poznata po svojim igricama dugo godina unazad. S radom su počeli 8. veljače, davne 1991. godine pod imenom “Silicon & Synapse”. Tvrtku su osnovale tri osobe: Michael Morhaime, Allen Adham i Frank Pearce. U samim počecima, za početak rada, svaki od osnivača je uložio oko 10 tisuća dolara. Prvenstveno se ova nova tvrtka bavila kreiranjem portova za druge tvrtke. Točnije, prilagođavali su različite softvere kako bi se oni mogli pokretati na platformama za koje nisu prvobitno bili namijenjeni. Od 1993. godine i sami su počeli s razvijanjem različitih igrica, a neke od prvih su im Rock n’ Roll Racing i The Lost Vikings.

Neke od njihovih najpoznatijih kreacija još su serijali Warcraft, Starcraft, Diablo, kao i igrice Heroes of the Storm i Overwatch. Prva velika uspješnica došla je 1994. godine, a riječ je o prvoj igrici iz serijala Warcraft. Nosila je ime Warcraft: Orcs & Humans. Od tog trena pa sve do danas, Blizzard je nizao uspješnicu za uspješnicom, a njihova MMORPG igrica World of Warcraft i danas je jedna od najigranijih igrica na svijetu. Isto vrijedi i za Hearthstone koji je samo do kraja 2014. godine kada je predstavljen, već imao više od 25 milijuna igrača. Do kraja 2018. godine, probijena je i magična broja od sto milijuna igrača.

Profesionalna natjecanja u Hearthstoneu

Zahvaljujući tome što su developeri Hearthstonea željeli da njihova igra bude dostupna gotovo svima, došlo je i do organiziranja raznih natjecateljskih turnira. Prvi od takvih održan je u studenom 2013. godine, a sada su nešto što se održava redovito.

Već iduće godine Blizzard je odlučio da će se jednom godišnje održavati i svjetska prvenstva, a sve u sklopu BlizzCona. BlizzCon je konvencija koja se održava jednom godišnje, a okuplja fanove Blizzardovih proizvoda iz svih krajeva svijeta. Prvi put je održan 2005., a od tada je postao jedan vrlo atraktivan i jako posjećen događaj.

Postignuća

Od rujna 2014. godine kada je zabilježeno 20 milijuna registriranih igrača Hearthstonea, brojka je konstantno rasla, da bi se Blizzard 2018. godine pohvalio kako je ona uvelike premašila 100 milijuna ljudi.

6. svibnja 2015. godine, Blizzard je također u javnost izašao s jednim fascinantnim podatkom, a riječ je o zaradi igre koja je premašila milijardu dolara. Rekordan mjesec za ovu igricu bio je lipanj 2015. godine, kada je samo u tom periodu zarađeno oko 20 milijuna dolara. Najplodnija godina za Blizzard i Hearthstone bila je 2019. kada je objavljeno da je igrica donijela zaradu od vrtoglavih 600 milijuna dolara. Iste godine, Hearthstone je dosegao treće mjesto na popisu najgledanijih igara na svijetu putem streamova na raznim platformama.

Nagrade

Jedna od najznačajnijih nagrada za Hearthstone došla je 2013., kada ju je Forbes proglasio najboljom digitalnom kartaškom igrom na svijetu, a 2014. godine GameSpot je prepoznao Hearthstone kao najbolju mobilnu igricu godine. Iste godine Hearthstone je odnio nagradu za najbolju multiplayer igricu na svijetu u izboru gaming stranice GameTrailers. 2014. godina bila je najbogatija godina za Hearthstone u vidu nagrada jer je i BAFTA prepoznala njezinu vrijednost te ju proglasila najboljom mobilnom igricom 2014. godine.