Fallout Shelter je besplatna igrica koju je razvila tvrtka Bethesda Game Studios u suradnji s tvrtkom Behaviour Interactive, a koju je objavio Bethesda Softworks. Igrica Fallout Shelter je samo jedna od igrica iz serijala Fallout, a diljem svijeta je izašla u lipnju 2015. godine za iOS uređaje. Verzija za Android uređaje pojavila se u kolovozu iste godine. U srpnju 2016. godine izašla je verzija za Microsoft Windows, u veljaču 2017. godine za Xbox One te u lipnju 2018. godine za PlayStation 4 i Nintendo Switch. Glavni zadatak igrača u ovoj igrici je izgraditi svoj Vault, odnosno sklonište.

Radnja igrice

Kao što smo rekli, igrač je zadužen za izgradnju svog skrovišta, a on pritom nadgleda i navodi građane svoga Vaulta. Pri svemu tome, potrebno je održavati građane sretnima, a to se postiže na način da se zadovoljavaju neke od njihovih potreba kao što su moć, voda ili hrana. Upravo je balansiranje spomenutim resursima vrlo važan aspekt igrice. U Vaultu se mogu izgraditi različite prostorije i sobe, a to može sa sobom donijeti bonuse i predmete koji su bitni u razvoju igrice. Kako bi neki projekt završili prije vremena, igrači ne moraju dodatno platiti već riskiraju da bi im se mogao desiti neki katastrofalan događaj. Igrači su ponekad nagrađeni s kutijama za ručak unutar kojih se nalaze različite korisne stvari kao što su resursi ili predmeti koji mogu biti i kupljeni kroz igricu.

Kreatori igrice

Bethesda Game Studios je tvrtka koja se bavi razvojem videoigara, a dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država. Osnovana je 2001. godine, a vode je Todd Howard kao izvršni producent i Ashley Cheng kao direktor studija. Bethesda Game Studios ima tri različita ureda. Glavni je onaj u Rockvilleu, Maryland, dok su druga dva u Montrealu i Texasu. Danas imaju više od 400 zaposlenika.

Behaviour Interactive je kanadska tvrtka također opredijeljena za razvoj videoigrica, a specijalizirana je za proizvodnju 2D i 3D avanturističkih igrica za razne konzole te računala. Osnovana je 1992. godine u Quebecu, a prvo ime koje je nosila bilo je Megatoon. Do danas je ukupno kreirala oko stotinu igrica.

Recenzije

Kako bi došao do prosječne ocjene za igricu Fallout Shelter, servis Metacritic je pokušao prikupiti što je više moguće ocjena različitih kritičara te je došao do sljedećih prosječnih ocjena:
iOS: 71/100
PC: 63/100
Nintendo Switch: 61/100

Od pojedinačnih ocjena za ovaj naslov, daleko najviša ocjena je došla sa stranice VentureBeat. Oni su igrici Fallout Shelter dali ocjenu od 95/100. Financial Post joj je dao ocjenu 7.5/10, a ocjenu 7/10 dali su Pocket Gamer, Game Informer i Destructoid. IGN je dao 6.8/10, a GamersTM 6/10.

U Pocket Gameru iznose kako Fallout Shelter nije baš najuzbudljivija postapokaliptična igrica koja postoji, ali ako ste kežual tip igrača, pronaći ćete puno toga što će vam se svidjeti u ovoj igrici. U Destructoidu navode kako nije riječ o igrici koju bi mogli igrati zauvijek, ali da je vrijedna vremena koliko su oni uložili u nju. U IGN-u se slažu da je igrica vrlo dobra, ali smatraju kako joj nedostaje neki krajnji cilj ili nešto čemu igrač može težiti dok je igra.

Jedna od najpozitivnije ocijenjenih karakteristika igrice je njezina grafika i vizualni efekti, a u Game Informeru su se među prvima dotakli te teme istaknuvši kako Fallout Shelter nudi neke nostalgične prizore iz serijala Fallout. Gamezebo navodi kako kako je grafika jednostavno impresivna.

Kritičari su imali podijeljeno mišljenje o tome kako igrica ima opciju mikrotransakcija. U Game Revolutionu na tu temu navode kako je imati trgovinu u kojoj se može kupovati stvarnim novcem u ovakvom tipu igrice doista nepotrebno.

Prodaja

Na dan svog izlaska, Fallout Shelter je postao treća igrica u povijesti po svojoj zaradi u iOS-ovom App Storeu. Dva tjedna nakon što je igrica izašla, već je zaradila oko 5.1 milijun dolara samo od kupovina igrača unutar igrice. Ukupno gledajući, Fallout Shelter je zaradio više od sto milijuna dolara.

Nagrade i postignuća

Na dan svog izlaska, Fallout Shelter je postao najpopularnija igrica u Sjedinjenim Američkim Državama te u Velikoj Britaniji. Do 12. lipnja 2016. godine, Fallout Shelter je imaoviše od 50 milijuna igrača. Negdje oko veljače 2017. godine ta se brojka popela na 75 milijuna, a u lipnju 2019. godine, igrica je skinuta više od 150 milijuna puta. U 2020. godini ta je brojka skočila na oko 170 milijuna. Zbog uspjeha koji je Fallout Shelter zabilježio, počelo se raditi i na njegovom nastavku.

Fallout Shelter je osvojio i dvije vrlo značajne nagrade. Riječ je o nagradama za mobilnu igricu godine, a one su došle na dodjelama nagrada 33rd Golden Joystick Awards i 19th Annual D.I.C.E. Awards. Dodajmo i kako je ovaj naslov bio nominiran u istoj kategoriji na dodjeli The Game Awards 2015, ali ipak nije uspio pobijediti.