Crossy Road je arkadna igrica koja je objavljena 20. studenog 2014. godine, a kreirala i objavila ju je tvrtka Hipster Whale. Sam koncept igrice aludira na staru šalu poznatu kao “zašto je kokoš prešla cestu” pa tako u ovoj igrici doslovno imamo kokoš koja pokušava doći na drugu stranu ceste.

Primarni cilj je je omogućiti da kokoš s kojom igrači igraju dođe živa na drugu stranu, a ona se može kretati horizontalno i vertikalno kako bi ostvarila taj cilj. Kako se napreduje po razinama, igrica postaje sve teža i pojavljuje se sve više različitih prepreka. Moguće je tako naići na automobile, vlakove, a na putu se može naći čak i rijeka. Ako igrač provede previše vremena pred nekom od prepreka, igru će okončati orao koji će zgrabiti kokoš.

Trenutna verzija igrice za iOS sadrži čak 272 različita lika s kojima je moguće igrati, a pretpostavljeni je, naravno, kokoš. Neki od tih likova mogu se kupiti s novčićima koji se skupljaju kroz igru, a mogu se zaraditi i kroz gledanje reklama u igrici, završavanje različitih zadataka i skupljanjem paketa u igrici koji se otključavaju svakih par sati.

Kreatori igrice

Hipster Whale je australska nezavisna tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a osnovana je 20. studenog 2014. godine, kada je objavljena i njihova igrica Crossy Road. Tvrtku su osnovali Andy Sum i Matt Hall, a uz Crossy road kreirali su i neke igrice poput Shooty Skies, Pac-Man 256 (u suradnji s Bandai Namco Entertainment) i Disney Crossy Road (u suradnji s Disney Interactive Studios).

U Hipster Whaleu su za Crossy Road isplanirali period od šest tjedana kreiranja, ali kada su shvatili da bi mogli kreirati puno popularniji naslov, odlučili su joj se posvetiti još šest tjedana te su po uzoru na igrice poput Temple Runa i Flappy Birda vrlo brzo postali poprilično popularni. Budući da je Crossy Road njihov najpoznatiji naslov, kreirane su i različite “spin-off” verzije.

Disney Crossy Road

Kao što smo spomenuli, u 2016. godini došlo je do suradnje Hipster Whalea i Disney Interactive Studiosa kako bi kreirali “spin-off” verziju video igrice Crossy Road pod imenom Disney Crossy Road. Ona je kreirana za iOS, Android, Windows Phone, Windows 8.1 i Windows 10. Koncept je ostao isti, ali u ovoj verziji možemo pronaći likove poput Mickey Mousea i Donalda Ducka, uz još velik broj popularnih Disneyjevih likova. Točnije, u Disney Crossy Roadu postoji 588 likova, uz poneki skriveni lik. Ovaj je naslov u potpunosti ugašen 12. ožujka 2020. godine.

Recenzije i postignuća

Crossy Road dobio je odlične ocjene od strane kritičara, ali i samih igrača. Metacritic je došao do prosječne ocjene od 88/10. Najbolje su je ocijenili TouchArcade i BigBoomBoom koji su joj dali svih 5 zvjezdica. Većina kritičara usporedila je ovu igricu s ikonskim Froggerom iz 1981. godine gdje je umjesto kokoši, cestu prelazila žaba.

Crossy Road je bio finalist na dodjeli nagrada Australian Game Developer Awards u kategoriji najbolje igrice 2014. godine, ali nažalost nije odnio glavnu nagradu. Ipak, na dodjeli Appleovih nagrada za dizajn 2015. godine, Crossy Road je proglašen jednim od pobjednika.

Samo tri mjeseca nakon svog izlaska, Crossy Road je zaradio preko 10 milijuna američkih dolara, a sama igrica je zabilježila preko 50 milijuna skidanja.