Hitman Go je puzzle video igra koju je razvila tvrtka Square Enix Montreal, a izdala tvrtka Square Enix. Najavljena u veljači 2014., igra je objavljena za iOS u travnju 2014. i za Android u lipnju iste godine. Verzija igrice za operacijske sustave Windows i Windows Phone objavljene su sljedeće godine, točnije u travnju 2015. U veljači 2016. godine, kreirana je tzv “konačna verzija” za PlayStation 4. PlayStation Vita te za Linux i Windows. To je prva igra koju je razvio Square Enix Montreal.

Glavni lik igrice je svima dobro znani Agent 47, glavni protagonist svih igrica serijala Hitman. Ipak, ovaj se naslov razlikuje od ostalih iz spomenutog serijala jer je rađen u stilu igre na ploči te se igra na poteze. Igranjem najviše zapravo podsjeća na šah. Kako igrač napreduje kroz razine tako se i kompleksnost razina povećava, a novi tipovi neprijatelja dolaze na scenu.

Iako su kritičari imali podijeljeno mišljene kada je najavljeno da će se izraditi verzija Hitmana za mobitele, može se reći da je nakon njezinog izlaska zavladao osjećaj oduševljenja i olakšanja među stručnjacima i igračima jer je Hitman Go uvelike nadmašio sva očekivanja što govore i nominacije te osvojene nagrade.

Kreatori igrice

Square Enix Montreal je tvrtka koja je osnovana 21. studenog 2011. godine upravo u Montrealu, gradu u Kanadi. Najpoznatiji su upravo po svojim puzzle igricama, a Hitman Go je jedan od njihovih većih hitova. Nakon što je Hitman Go zabilježio značajan uspjeh, iduće godine je izdana još jedna igrica u tom serijalu, a riječ je o igrici Hitman: Sniper. 2015. godine u Square Enix Montrealu odlučili su izraditi još dvije verzije svojih prepoznatljivih “Go” igrica. Iste godine je tako izašla Lara Croft Go, bazirana na serijalu Lara Croft, a iduće godine je svjetlo dana ugledala igrica Deus Ex Go, bazirana na serijalu igrica Deus Ex.

Recenzije

Kao što smo spomenuli, nakon skepticizma kritičara uslijedio je velik uspjeh. Metacritic je izvukao prosječne ocjene koje je Hitman Go ostvario kod kritičara i stručnjaka, a one glase:
iOS: 81/100
PC: 72/100
PlayStation 4: 77/100
PlayStation Vita: 80/100

Kada bi usporedili sve recenzije za ovu igricu došli bi do zaključka da se ona najviše svidjela stručnjacima iz TouchArcadea koji su je nagradili s maksimalnih pet zvjezdica. IGN je igrici dao ocjenu 8.2/10, a Destructoid i Polygon 8/10. U IGN-u su pokušali usporediti dizajn glavnog lika na ovoj igri na ploči s onim u ostalim Hitman naslovima te im se očigledno svidio sudeći po visokoj ocjeni. U Polygonu su najviše cijenili jednostavnost i minimalistički pristup. Također, istaknuli su kako je Hitman Go uspio u jednu igricu obuhvatiti sve ono po čemu pamtimo i volimo Hitman igrice.

Jedna je značajka izazvala negodovanje kod kritičara, a to je dizajn nekih razina u kojima je postojala ograničenost način na koji se one mogu završiti. Budući da postoje igrači koji teže perfekcionizmu, mnogim se kritičarima nije svidjelo što je neke razine nemoguće završiti da se ne ubiju stražari koji nisu bili mete. U Destructoidu su tako naveli da nedostaje taj jedan od glavnih elemenata koji čini serijal Hitman prepoznatljivim. Još je jedna stavka kritika činjenica da su kupovine unutar igre poprilično skupe što nije privlačno velikom broju igrača.

Nagrade i postignuća

Hitman Go bio je višestruko nominiran na raznim dodjelama nagrada, a od njih vrijedi izdvojiti one za najbolji vizualni dizajn i za igricu godine na dodjeli Golden Joystiq Awards 2014. godine. Također, na dodjeli 11th British Academy Games Awards, Hitman Go je nominiran u kategorijama debitantske igrice i mobilne igrice. National Academy of Video Game Trade Reviewers je još jedna dodjela na kojoj je Hitman Go bio nominiran, a riječ je o kategoriji najbolje igrice specijalne klase.

Ovaj je naslov osvojio nagrade za najbolji dizajn i najbolju iOS igricu na dodjeli Canadian Videogame Awards 2014. godine.