Two Point Hospital je poslovna simulacija koju je 2018. godine razvila tvrtka pod imenom Two Point Studios. a izdala ju je Sega. Prvobitno je izašla za Linux, MacOS i Microsoft Windows. U veljači 2020. godine kreirane su verzije za konzole PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch. Može se reći da je rađena po uzoru na igricu iz 1997. godine pod imenom Theme Hospital. Ponajviše je to zbog sličnosti radnje u kojoj se od igrača traži da izgrade i upravljaju carstvom bolnica u izmišljenom okrugu pod imenom Two Point County.

Cilj igrice liječiti pacijente od izmišljenih i pomalo komičnih bolesti. Budući da je posjećivanje bolnica uživo vrlo nepopularna aktivnost, igrica Two Point Hospital pokušava prikazati tu aktivnost na jedan duhovit i šaljiv način. Čak i sami kreatori igrice izjavili su kako je bilo vrlo važno da se osjeti šaljivi duh te da se igrači prvenstveno zabave igrajući njihovu igricu.

Kreatori igrice

Two Point Studios je britanska tvrtka koja se prvenstveno bavi razvojem videoigrica. Osnovana je 26. srpnja 2016. godine od strane Bena Hymerasa, Marka Webleyja i Garyja Carra. Webley je prethodno radio i na naslovima koji uključuju ranije spomenutu igricu Theme Hospital, a svoje je znanje i iskustvo, kao i ostali članovi novonastale tvrtke, iskoristio na najbolji mogući način kada je riječ o kreiranju igrice Two Point Hospital.

U svibnju 2019. godine, Two Point Studios je otkupljen od strane tvrtke Sega. Nešto tako se moglo očekivati već u svibnju 2017. godine kada su iz Two Point Studiosa objavili kako su potpisali partnerstvo sa Segom, a bilo je vezano uz izradu simulacijske igre. Za Segu to je partnerstvo bilo jedno od njihovih mnogih pokušaja otkrivanja i pružanja potpore razvojnim stručnjacima čije znanje žele predstaviti na gaming tržištu.

Two Point Hospital je zasad jedina igrica koju je uspjela razviti tvrtka Two Point Studios.

Recenzije

Kao i uvijek, Metacritic je sažeo sve moguće ocjene i recenzije te došao do prosječne ocjene za igricu Two Point Hospital. Rezultati su bili i više nego solidni:
PC: 83/100
Nintendo Switch: 85/100
PlayStation 4: 82/100
Xbox One: 85/100

Igrica je među kritičarima i stručnjacima dočekana uistinu jako dobro. Glavna usporedba Two Point Hospitala uglavnom je bila s njezinim uzorom, Theme Hospitalom. Ona je kod kritičara, ali i igrača budila nostalgiju i podsjećala ih na naslov koji su davno zavoljeli. Shacknews, GamesTM i CGMagazine bili su među onima koji su najpozitivnije ocijenili ovaj naslov s ocjenama 9/10. GamesRadar+ otišao je najdalje jer su jedini koji su Two Point Hospitalu dali maksimalnu ocjenu, koja je u njihovom slučaju pet zvjezdica. Upravo su na toj stranici iznijeli kako su sve njihove reakcije na ovu igricu bile pozitivne i kako je u njima probudila puno nostalgije. Velika većina kritičara napisala je nešto slično, a Rock, Paper, Shotgun se nadovezao komentiravši komični i humoristični efekt igrice. Njega su okarakterizirali najboljim dijelom igrice te izjavili kako on jednostavno ne prestaje tijekom čitavog igranja i ne može dosaditi. U Shacknewsu su najboljim dijelom igrice pronašli glazbu i zvukove koji proizlaze iz radio stanice u Two Point Hospitalu.

Nagrade i postignuća

Two Point Hospital osvojio je jednu nagradu, a ona je došla na dodjeli Develop: Star Awardsa u kategoriji najoriginalnije igrice. Iako je riječ o samo jednoj nagradi, Two Point Hospital bio je nominiran za zavidan broj nagrada među kojima vrijedi istaknuti nominaciju u kategoriji najbolje strateške igrice na dodjeli Game Critics Awards i nominaciju za najbolju PC igricu godine na dodjeli Golden Joystick Awards.

Samo par tjedana nakon što je igrica predstavljena, postala je druga najskidanija igrica u Europi, Africi i Australiji. Prema autorima PC Gamera i Game Revolutiona, Two Point Hospital je bila najbolja igrica godine. Uz to, našla se na vrlo visokom šestom mjestu Bit-Techove ljestvice najboljih igrica 2018. godine.