Her Story je videoigrica te ujedno i interaktivni film koji je osmislio i kreirao Sam Barlow. Ona je izašla 24. lipnja 2015. godine za Microsoft Windows, MacOS, OS X i iOS. Iduće godine pojavila se verzija namijenjena i Android uređajima.

Ova je igrica prvi projekt Barlowa od njegovog odlaska iz tvrtke Climax Studios, nakon kojeg je postao neovisni kreator. Htio je razviti igricu koja uvelike ovisi o svojoj priči te nije započeo s radom dok nije bio apsolutno siguran što će biti njezina radnja. Na kraju se odlučio stvoriti igricu čija je glavna tema policijski postupak, a u nju je uključio snimke s pravim ljudima. Barlow je proveo puno istraživanja, a kako bi se što bolje pripremio za kreiranje ove igrice, pregledao je puno policijskih ispitivanja te otkrio kakvi se odgovori i kakva ponašanje osumnjičenih ponavljaju najčešće.

Prilikom svog izlaska, Her Story i priča unutar igrice jako su dobro prihvaćeni od strane kritičara i igrača, a od nekih su došle i savršene ocjene. Igrica je prodana u više od sto tisuća primjeraka te je bila nominirana za velik broj nagrada. U kolovozu 2019. godine, neslužbeni nastavak ove igrice pod imenom Telling Lies je ugledao svjetlo dana.

Radnja igrice

Na snimkama ispitivanja u igrici nalazi se djevojka koja se predstavlja kao Hannah Smith, a njezin muž Simon je nestao. Nešto kasnije se otkrije kako je Simon zapravo ubijen. Hannah priznaje kako su ona i Simon imali nešto teži odnos, ali ima alibi jer je bila u Glasgowu za vrijeme kada je Simon ubijen. Kako se više snimaka razgovora otkriva, dolazi se do zaključka kako Hannah ima sestru blizanku pod imenom Eve, a od koje je razdvojena prilikom poroda. One nisu znale jedna za drugu sve dok godinama kasnije nisu otkrile istinu. Kada se to desilo, odlučile su djelovati kao jedna osoba, a čak su uspostavile i pravila ponašanja te što smiju i ne smiju činiti. Hannah je tako u međuvremenu upoznala Simona s kojim je na kraju i spavala unatoč pravilima te je zatrudnjela što je naljutilo Eve. Eve nije mogla postati trudna kako bi nastavila s Hannah glumiti istu osobu, ali na njezino olakšanje, Hannah izgubi svoje dijete tijekom trudnoće. Spletom okolnosti, Eve upozna Simona te ovaj put ona zatrudni, a Hannah mu otkrije istinu. Ovdje se radnja počinje uvelike komplicirati, a do ovog trenutka, igrači bi već trebali biti poprilično uživljeni u čitavu priču koja se odvija pred njihovim očima.

Kreator igrice

Sam Barlow je britanski dizajner videoigrica, a upravo je Her Story njegova najpoznatija kreacija koja je fantastično dobro prihvaćena od strane igrača i kritičara. Također, radio je na dva vrlo popularna naslova, a riječ je o igricama Silent Hill: Origins i Silent Hill: Shattered Memories. Prethodno je bio zaposlen u tvrtki Climax Studios, a napustio ju je 2014. godine kako bi postao neovisni dizajner. Her Story je zapravo prva igrica koju je razvio sam, a prodana je u više od stotinu tisuća primjeraka te ga uveliko predstavila svijetu videoigara.

Recenzije

Metacritic je još jednom pokušao prikupiti što je više recenzija moguće kako bi došao do prosječne ocjene na osnovu ocjena koje su ostavljali kritičari za igricu Her Story. Ocjene do kojih su naposljetku došli su 91/100 za verziju igrice za iOS te 86/100 za verziju igrice za računalo.

Digital Spy i Destructoid su kritičari koje posebno vrijedi izdvojiti jer su igrici Her Story dali maksimalnu ocjenu. Destructoid joj je dao 10/10, a Digital Spy pet zvjezdica. I ostale ocjene su bile visoke, a među njima su 9/10 koliko je dao Edge, 90/100 PC Gamera, 8.5/10 Game Informera, IGN-a te Polygona, 8/10 GameSpota i VideoGamera itd. Upravo su ocjene od 8/10 zapravo najniže ocjene koje je ovaj naslov dobio što dovoljno govori o samoj kvaliteti igrice Her Story.

U IGN-u navode kako je Her Story jedna od najboljih igrica koju su igrali posljednjih godina te da je po mnogim stvarima poprilično jedinstvena. U VideoGameru također smatraju da se radi o jedinstvenoj igrici i jednoj od najboljih igrica ikad kreiranih. Za Rock, Paper, Shotgun, Her Story je bez ikakve dileme najbolja FMV (Full Motion Video) igrica ikad napravljena, a za The Washington Post ona je predivan način za objediniti videoigricu i film.

Kritičari su jako nahvalili priču u igrici, a Edge je istaknuo da Her Story podsjeća na dobar kriminalistički film. Kritičarima u Game Informeru se sviđa kako igrica u segmentima razvija svoju priču te smatraju kako joj to ide u prilog. U Polygonu su zadivljeni na koji način Her Story prikazuje jedan mračni i istinski zločin. U The Daily Telegraphu su impresionirani pričom, a u Eurogameru navode kako ih radnja i priča igrice Her Story podsjećaju na neke od najzanimljivijih trilera na TV programima kao što su HBO. Australski show Good Game je jedini istaknuo kako im se ne sviđa što se velik dio radnje otkrije relativno brzo.

Nagrade i postignuća

Igrica Her Story osvojila je vrlo velik broj različitih nagrada te ostvarila jednako tako impresivan broj nominacija. Nagrade koje je osvojila su sljedeće:

 • 33rd Golden Joystick Awards u kategoriji najboljeg proboja na tržište
 • The Game Awards 2015 u kategorijama nabolje priče i najbolje glume (Viva Seifert za ulogu Hannah i Eve)
 • PC Gamer Game of the Year 2015 u kategoriji najoriginalnije igrice
 • The Guardian’s best iPhone and iPad games of 2015 u kategoriji najbolje igrice
 • Polygon’s 2015 Games of the Year u kategoriji igrice godine
 • IGN Best of 2015 u kategoriji najinovativnije igrice
 • The Edge Awards 2015 u kategoriji najbolje priče
 • Emotional Games Awards 2016 u kategoriji najemocionalnije igrice
 • 2016 International Mobile Gaming Awards u kategorijama najbolje priče, najbolje inovacije i u “Grand Prix” kategoriji
 • 2016 Game Developers Choice Awards u kategorijama najbolje inovacije, najbolje igrice za mobilne uređaje i najbolje priče
 • 2016 Independent Games Festival Awards u kategorijama dizajna, priče, inovacije i u “Grand Prize” kategoriji
 • 2016 SXSW Gaming Awards u kategoriji mobilne igrice godine
 • 12th British Academy Games Awards u kategorijama najbolje debitantske igrice, najbolje mobilne igrice i najinovativnije igrice