Broforce je run-and-gun igrica koju je razvila tvrtka pod imenom Free Lives, a objavila tvrtka Devolver Digital. Razvoj igrice je započeo u travnju 2012. godine, a ona je trebala biti kreirana za jedno od natjecanja u videoigrama. Vidjevši da igrica ima potencijala, u Free Livesu su odlučili nastaviti s razvojem te su konačnu verziju u javnost pustili 15. listopada 2015. godine za Microsoft Windows i OS X, a dva dana kasnije pojavila se verzija i za Linux. Verzija za PlayStation 4 izašla je 1. ožujka 2016. godine, dok je verzija za Nintendo Switch izašla 6. rujna 2018. godine.

Nešto ranije u 2015. godini se prvo pojavila demo verzija igrice, a prije punog izlaska ta je prva verzija dobila neke zabavne ekspanzije. U kolovozu 2014. godine pojavila se ekspanzija igrice koja je zapravo parodija filma The Expendables, a nosi ime The Expendabros. U veljači 2015. godine izašla je i druga ekspanzija koja uključuje vanzemaljce. Prilikom izlaska pune verzije igrice, izašla je i ekspanzija koja igračima omogućuje da se bore protiv Sotone.

Radnja igrice

Igrač igra s likom kojeg se naziva “bro”, a riječ je o komandosu koji se bori s teroristima te spašava svoje kolege i zatvorenike rata iz zatočeništva. Velik je dio igračevog okruženja podložan uništenju što samo dodatno navodi igrače da pucaju iz raznih vrsta oružja. Razina završava kada igrač porazi glavnog neprijatelja, uzdigne američku zastavu te se ukrca u helikopter koji uzlijeće dok cijela razina eksplodira.

Igrica Broforce ima nekoliko likova s kojima se moglo igrati, a igrač otključava nove kada spasi određeni broj ljudi u igri. Svi su likovi, kao i sama igrica, parodije nekih od poznatih filmskih junaka i glumaca kao što su Rambo, Chuck Norris, Terminator, Mr. T i slični. Najčešće se u njihovo ime dodaje “bro” pa je tako Rambo zapravo Rambro, Terminator je Brominator itd. Igrači ne mogu birati s kojim će likom igrati već im se on nasumično dodjeljuje. Ukoliko igrač izgubi ili je oslobođen jedan od zatočenika, lik s kojim igra će biti promijenjen. Svaki od likova posjeduje neke jedinstvene karakteristike koje originalni likovi imaju u stvarnom životu ili filmovima.

Kreatori igrice

Free Lives je neovisna tvrtka koja se bavi razvojem videoigrica, a dolazi iz Južnoafričke Republike. Osnovana je u travnju 2012. godine, a njezin kreativni direktor je Evan Greenwood. Broforce je najpoznatija igrica koja je izašla iz njihove radionice, a uz nju su kreirali još jednu igricu na sličan šaljiv način. Riječ je o igrici Genital Jousting. Uz njih, tu je još igrica namijenjena ljubiteljima virtualne realnosti – Gorn. Free Lives svoje igrice objavljuje preko tvrtke Devolver Digital.

Recenzije

Kao i kod mnogih drugih naslova, servis Metacritic je prikupio velik broj ocjena različitih kritičara za igricu Broforce kako bi došao do prosječne ocjene. Ona u ovom slučaju iznosi 83/100. Pojedinačne ocjene koje vrijedi izdvojiti su 8.8/10, koliko je ovom naslovu dao IGN, 78/100 od PC Gamera te četiri i pol zvjezdice The Escapista.

U Eurogameru navode kako je Broforce sjajna igrica za sve nostalgičare te da će ih vratiti u neka prijašnja vremena kada je o videoigricama riječ. U IGN-u također s oduševljenjem pišu o retro osjećaju koji Broforce pruža igračima te iznose kako se on može otkriti kada se zaviri ispod namjerno loših šala koje se protežu kroz igricu. U PC Gameru cijene humor igrice te misle kako je toliko loš da je zapravo briljantan. U The Escapistu koji je najbolje ocijenio ovu igricu smatraju kako je Broforce vrlo luckasta igrica, ali i svojevrsni oblik ljubavnog pisma akcijskim filmovima uz koje su mnogi od nas odrasli. Uz to, puni su riječi hvale za način na koji su neprijatelji kreirani.