Gorogoa je puzzle videoigrica koju je razvio Jason Roberts, a objavila je tvrtka pod imenom Annapurna Interactive. Igrica je 14. prosinca 2017. godine izašla za Microsoft Windows, Nintendo Switch i iOS. Verzije za PlayStation 4 i Xbox One izašle su u ožujku 2018. godina, a uslijedile su inačice za Android te Kindle.

Radnja igrice

U igrici Gorogoa igrač pred sobom ima kvadrat podijeljen na četiri jednako velika polja. Tri od četiri polja su okupirana slikama, a jedno je prazno. Igrač mora manipulirati s tri polja koja su zauzeta slikama kako bi u konačnici dobio jednu veliku smislenu sliku. Svaki manji kvadrat može se pomjeriti na susjedno slobodno mjesto, a uz to može se zumirati ili udaljavati njegov prikaz, sve kako bi konačna slika imala smisla.

Glavni lik igrice je dječak koji traži neko više biće, a istražuje teme spiritualnosti i religije. Scene koje se u igrici mogu pronaći prate periode iz 20. stoljeća koji uključuju mir, rat i izgradnju. Na kraju se dječak kao odrastao prisjeća svoje mladosti.

Kreator igrice

Jason Roberts počeo je razvijati kartašku igru koja je inspirirana stripovima, ali je poprilično brzo odustao od te ideje jer mu se činila prekomplicirana. Budući da gaji veliku strast prema književnosti, htio je pisati novelu, ali kada je njegova igrica Braid okarakterizirana uspješnom, shvatio je da svoje dvije strasti može spojiti u jedno te kreirati videoigrice prepune umjetničkih detalja. Putem Indie Funda uspio je prikupiti dovoljno sredstava kako bi kreirao igricu Gorogoa, a ona je označena vrlo uspješnom i dobro dočekana od strane kritičara i igrača.

Recenzije

Metacritic je i za ovaj naslov prikupio značajan broj recenzija kako bi došao do prosječne ocjene i one su uistinu vrlo visoke što znači da je igrica odlično prihvaćena od strane najvećih kritičara. Te ocjene glase:
PC: 84/100
Nintendo Switch: 83/100
iOS: 91/100
Xbox One: 83/100

Daleko najbolja recenzija za Gorogoa došla je od TouchArcadea koji joj je dao savršenu ocjenu od pet zvjezdica. Iz The Vergea iznose kako igrica jednostavno ne može naljutiti ili frustrirati igrača te kako je uvijek moguće na ovaj ili onaj način riješiti zadanu zagonetku. Stranica VentureBeat nahvalila je igricu istaknuvši kako je njen najbolji dio osjećaj uspjeha kada se završi pojedina razina i zagonetka. S njima se slažu i iz magazina Jump Dash Roll te dodaju kako je Gorogoa predivno ilustrirana i ima vrhunski dizajn.

Nagrade i postignuća

Gorogoa je osvojila velik broj različitih nagrada u raznim kategorijama. Prije svog izlaska nagrađena je za najbolji dizajn na dodjeli Visual Design Award koju organizira IndieCade. Također, osvojila je najvišu nagradu na dodjeli Good Game Cluba te na dodjeli Independent Games Festival in Visual Art Awards.

Nakon izlaska uslijedile su i mnoge druge nominacije i nagrade. Ova je igrica osvojila nagrade u kategorijama najbolje mobilne igrice i najbolje inovacije među igricama na dodjeli 18th Annual Game Developers Choice Awards. Na dodjeli nagrada 17th Annual National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards osvojila je prvo mjesto u kategoriji debitantskih igrica, a Polygon ju je svrstao među najbolje videoigrice desetljeća.

Kada je o nominacijama riječ, Gorogoa je nominirana za najbolju mobilnu igricu, najbolju puzzle igricu i najinovativniju igricu na dodjeli nagrada IGN-a 2017. godine. Među kandidatima za pobjedu u kategorijama mobilne igrice godine, izvanrednog uspjeha u dizajnu i izvanrednog uspjeha u režiji bila je i na dodjeli nagrada D.I.C.E. Sprite Award. Na dodjeli nagrada Golden Joystick Awards, Gorogoa je bila nominirana u kategorijama igrice s najboljom pričom, najboljim vizualnim dizajnom, najbolje indie igrice i najbolje videoigrice godine.