Golf Story je igrica koju je kreirala australska tvrtka pod imenom Sidebar Games, a namijenjena je isključivo za konzolu Nintendo Switch. Ona je izašla 28. rujna 2017. godine u Australiji, Europi i Sjevernoj Americi. Kao što samo ime kaže, igrica se bazira na golfu, a prvobitno je trebala biti kreirana za konzolu Wii U. Budući da je njezin razvoj trajao nešto duže od očekivanog, Sidebar Games je potražio pomoć od tvrtke Nintendo kako bi je dovršili i objavili za konzolu Nintendo Switch. Krajnji rezultat je vrlo dobro dočekan od strane igrača i kritičara, a neodoljivo podsjeća na poznatu igricu iz 1999. godine – Mario Golf.

Radnja igrice

Golf Story je sportsko-avanturistička igrica čiji glavni lik nema puno sreće u zadnje vrijeme igrajući golf te pokušava povratiti svoju ljubav prema tom sportu koju je imao kao dijete. Njegov je krajnji cilj impresionirati svoju ženu s kojom nije u najboljim odnosima te zaigrati na profesionalnoj razini.

Kroz igru, glavni lik unaprjeđuje neke svoje sposobnosti kao što su snaga i preciznost. Igrica sadrži osam jedinstvenih područja u kojima igrač može ispunjavati razne zadatke i igrati mini igre kako bi zaradio iskustvo i novac, a koje kasnije može iskoristiti kako bi unaprijedio svoje vještine te kupio novu opremu. Svako od tih područja sadrži teren za golf s devet rupa na kojem se može igrati nakon izvršenog zadatka. Kako bi igrač mogao udariti lopticu prvo mora pritisnuti jednom za ciljanje, drugi put za snagu, a treći put za podešavanje preciznosti.

Recenzije

Metacritic je i za igricu Golf Story pokušao prikupiti što je više recenzija te izvući prosječnu ocjenu na osnovu istih. U slučaju ove igrice ta ocjena je 78/100. Što se tiče pojedinačnih ocjena, one su poprilično dobre što se većih i značajnijih kritičara tiče pa je tako ovaj naslov dobio ocjenu 9/10 od nekih velikih imena iz svijeta videoigara kao što su Destructoid, Game Informer i Nintendo Life. Game Spot je Golf Storyju dao 8/10, a IGN 7.5/10. Eurogamer je svojim nešto drukčijim sustavom ocjenjivanja ostavio ocjenu od četiri zvjezdice.

U Eurogameru iznose kako je Golf Story jedna od boljih igrica za Nintendo Switch u kategoriji igrica koje su izašle 2017. godine. Kažu kako se možda ne radi o najboljoj RPG igrici ili najboljoj golf igrici, ali je definitivno riječ o najboljoj kombinaciji te dvije kategorije. I iz Pocker Gamera uglavnom su došle riječi hvale. Oni ističu kako je element golfa zabavan, priča interesantna, likovi sjajni, a igrica kao Golf Story se ne može pronaći na Nintendo Switchu. S većinom toga slažu se i u Game Informeru te dodaju kako putem golfa razvijamo osjećaje prema likovima i njihovom svijetu. U IGN-u su napisali kako Golf Story odiše karizmom.

Nagrade i postignuća

Golf Story je osvojio i jednu od najvećih nagrada u svijetu videoigara, a riječ je o nagradi za najbolju originalnu sportsku igricu koja je došla na dodjeli National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards. Također, okitila se i nagradom za najveće iznenađenje u svijetu igrica, a tu nagradu dodjeljuje Game Informer.

Uz ove nagrade, Golf Story je bio i višestruko nominiran. Na Destructoidovom izboru najboljih igrica 2017., ovaj je naslov bio nominiran za najbolju igricu za Nintendo Switch te je ostvario nominaciju za najbolji RPG na dodjeli IGN-ovih nagrada.

Nastavak

Iz tvrtke Sidebar Games su 10. prosinca 2019. godine najavili i kako rade na nastavku igrice Golf Story koji će nositi ime Sports Story. Sports Story će osim golfa igračima nuditi i još neke sportove kao što su tenis, nogomet, bejzbol i razne komične kombinacije tih sportova. Zadržat će velik dio načina igranja i priče iz prvog dijela što će sasvim sigurno privući zaljubljenike tog naslova da se okušaju i u njegovom nastavku.