Desperados III je taktička videoigrica koju je razvila tvrtka pod imenom Mimimi Games, a objavila tvrtka THQ Nordic. Riječ je o trećem nastavku izuzetno popularnog serijala Desperados čiji je prvi dio izašao 2007. godine. Desperados III mogu može se igrati na operacijskim sustavima Microsoft Windows, Linux i MacOS te konzolama PlayStation 4 i Xbox One.

Desperados III se može igrati na dva različita načina. Jedan je “stealth” tip igrice gdje se likovi moraju probijati kroz neprijateljske redove, a da pri tome ostanu neopaženi. Misije se mogu završavati tako da neprijatelji igrača uopće ne skuže, a ako se igrač odluči ubiti nekog od njih, potrebno je sakriti tijelo kako ono ne bi bilo viđeno što bi u konačnici pokrenulo alarm. Drugi način igranja je više akcijski potkovan gdje igrač može zaustavljati vrijeme i svakom od pet likova s kojima je moguće upravljati, davati različite naredbe. Kada se igra opet nastavi, svi će likovi istovremeno izvršavati date naredbe.

Priča u igrici Desperados III je takozvani “prequel” prvog dijela serijala. To bi značilo da se njena radnja zapravo odvija prije radnje u prvom dijelu Desperados: Wanted Dead or Alive. U igrici se istražuju korijeni glavnog protagonista Johna Coopera. Vrijeme radnje je divlji zapad u 1870-im godinama. Ostali likovi s kojima se može upravljati tijekom igrice su Hector Mendoza, Doc McCoy, Isabelle Moreau i Kate O’Hara.

Kreatori igrice

Mimimi Games je njemačka tvrtka koja se bavi razvojem igrica, a nalazi se u Njemačkoj, točnije u Münchenu. Osnovali su je Dominik Abé i Johannes Roth u siječnju 2011. godine. Ova je tvrtka do danas kreirala tri videoigrice: The Last Tinker: City of Colors (2014), Shadow Tactics: Blades of the Shogun (2016) i Desperados III (2020). Ipak, spomenuti dvojac surađuje nešto duže, a neslužbeno su 2009. godine objavili i igricu Grounded za koju su osvojili drugo mjesto na dodjeli nagrada German Developer Innovation Prize u kategoriji najboljih nadolazećih developera. Gledajući trenutno, Mimimi Games ima više od trideset zaposlenika.

Dodaci

Budući da je Desperados III od prvog dana vrlo popularan, kreatori su se pobrinuli konstantno stvarati dodatke za igricu koji uglavnom sadrže nove misije. Također, Mimimi i THQ Nordic su počeli s izdavanjem trodijelne DLC ekspanzije čija se radnja odvija oko tri mjeseca nakon zadnje misije u igrici. Ime ovog DLC-a bit će “Money for the Vultures”, a u njoj će grupa glavnih likova tražiti skriveno blago.

Recenzije

Recenzije za igricu Desperados III bile su vrlo dobre, pa i odlične. Metacritic je sažeo sve recenzije koje je ovaj naslov dobio i došao do prosječnih ocjena za različite platforme. Te prosječne ocjene glase:
PC: 86/100
PlayStation 4: 82/100
Xbox One: 85/100

Najbolje ocjene ovoj igrici dali su GameSpot i PC Games, a ona je bila 9/10. Među izvrsnim ocjenama pridružio se i GameStar s 88/100, PC Gamer s 86/100 te IGN s 8/10. Upravo su iz IGN-a istaknuli kako su se zadnji put susreli s ovakvim tipom vesterna kada su gledali filmove Quentina Tarantina što su okarakterizirali izuzetno privlačnim. Većina se kritičara složila kako je priča u igrici izuzetno dobra te kako je za završetak svih misija potrebno puno strpljenja i volje, ali da se u konačnici sve isplati.