Blacksad: Under the Skin je avanturistička igrica iz 2019. godine, a razvila ju je španjolska tvrtka pod imenom Pendulo Studios. Objavljena je od strane tvrtke Microids. Ova je igrica adaptacija španjolskog istoimenog stripa. Glavni lik u Blacksad: Under the Skin je John Blacksad koji istražuje misteriozno ubojstvo vlasnika boksačkog kluba.

Blacksad je prva igrica koju je kreirala tvrtka Pendulo, a za koja je adaptacija te za koju je bilo potrebno dobiti licencu. Rađena je u 3D tehnologiji, a projekt je započet 2016. godine kada im je sugestiju dala upravo izdavačka kuća Microids. Blacksad: Under the Skin je izašao 14. studenog 2019. godine iako se planiralo to odraditi devet dana ranije. Uzrok kašnjenja devet dana je tehnička poteškoća koja je usporila izlazak na ranije najavljeni datum. Platforme za koje je bila dostupna po izlasku su Microsoft Windows, MacOS, PlayStation 4 i Xbox One. Verzija za Nintendo Switch svjetlo dana je ugledala 10. prosinca 2019. godine.

Sam način igranja svodi se na “point and click”, odnosno igrač glavnim likom upravlja na način da klikom odabire željenu akciju. Prilikom istraga koje glavni lik John Blacksad provodi, igraču se pruža opcija svojevrsnog usporavanja vremena kako bi pregledao svoju okolinu i eventualno uočio tragove koji će mu pomoći da riješi slučaj. Pronađeni tragovi se mogu spajati u zaključke, a raznim zaključcima napreduje se u glavnoj priči igrice.

Kreatori igrice

Pendulo Studios je tvrtka koja se bavi isključivo razvojem igrica, a nalazi se u Madridu. Osnovali su je Ramón Hernáez, Felipe Gómez Pinilla, Rafael Latiegui i Miguel Angel Ramos još 1993. godine. Prva igrica koju je novonastala tvrtka kreirala je Igor: Objective Uikokahonia iz 1994. godine, a od tog trena pa sve do danas, Pendulo Studios proizvodi isti tip avanturističkih igrica. Runaway: A Road Adventure je prva velika uspješnica ove tvrtke, a došla je 2001. godine.

Pendulo Studios se danas može pohvaliti kako je najdugovječnija španjolska tvrtka koja se specijalizirala za kreiranje videoigrica, a mnogi je već i smatraju najboljom u toj zemlji, posebice kada je riječ o avanturističkim igricama.

Recenzije

Blacksad: Under the Skin je doživio različite reakcije i kritike igrača i kritičara, a došlo se do zaključka kako je ova igrica nešto što će ljudi ili voljeti ili mrziti. Metacritic je tako sažeo sve recenzije i ocjene na koje je mogao naići i došao do sljedećih prosječnih ocjena:
PC: 65/100
PlayStation 4: 59/100
Xbox One: 69/100

Najviša i najznačajnija ocjena za Blacksad: Under the Skin došla je od strane 4Players online magazina koji joj je dao 85%. Sasvim solidno je prošla i u očima kritičara GameStara koji su joj dali 72% te Vandala s ocjenom 7/10. Najniža zabilježena ocjena došla je od strane GameSpota, a glasi 5/10.

Iz Vandala navode kako je priča u igrici uistinu odlična i vrlo kvalitetno napisana od početka, sve do samog kraja igre. Također, sviđa ima se način na koji lik u igrici mora odlučivati te svojevrsna metoda eliminacije kojom dolazi do pravih odabira. Upravo su to glavni razlozi njihove solidne ocjene. U GameSpotu prepoznali su slične kvalitete igrice te istaknuli kako je odličan posao odrađen pri pretvaranju stripa u videoigricu. Ono što im se nije svidjelo je poprilično spor razvoj događaja i, po njihovom mišljenju, dosta loša kvaliteta u vizualnom segmentu.Iz PC Gamera navode kako igra i njezina tematika uistinu imaju puno potencijala, ali da je on neiskorišten jer se kombinacija likova pomiješana sa scenama koje nisu namijenjene djeci jednostavno ne može shvatiti ozbiljno. Kako ističu, Blacksad: Under the Skin se treba igrati kako bi se igrači nasmijali ili jednostavno treba ukloniti noir aspekt igre.

Unatoč podijeljenim reakcijama na Blacksad: Under the Skin, ona je bila nominirana u kategorijama najbolje španjolske videoigrice te je Pendulo Studios zbog nje nominiran u kategoriji najboljeg španjolskog razvojnog tima, ali nažalost, nisu uspjeli odnijeti nagradu niti u jednoj od tih kategorija.