Return of the Obra Dinn je puzzle videoigrica koju je stvorio Lucas Pope. Ona je namijenjena za MacOS i Microsoft Windows, a izašla je u listopadu 2018. godine. Godinu dana nakon inicijalnog izlaska, kreirane su verzije i za Nintendo Switch, PlayStation 4 te Xbox One.

Glavni lik igrice Return of the Obra Dinn je inspektor osiguranja koji radi za tvrtku East India Company. Vrijeme radnje je 1807. godina. Obra Dinn je brod koji je nestao prije pet godine te se misteriozno pojavio, ali su svi ljudi koji su bili na njemu nestali ili mrtvi. Igrač ima zadatak ukrcati se na brod, procijeniti što se dogodilo, identificirati 60 članova posade i otkriti koji su razlozi njihove smrti. To je moguće koristeći sat koji igrača na mjesto i u točan trenutak smrti pojedine osobe. Ono što krasi ovu igricu jest da koristi crno-bijelu tehniku i izgled nalikuje onom kakav se nekad koristio na ranim Macintosh računalima.

Sva je ta jedinstvenost i neobičnost igrice donijela puno sjajnih kritika i recenzija, a Return of the Obra Dinn se svidio i samim igračima.

Kreator igrice

Ranije smo spomenuli kako je Return of the Obra Dinn kreirao Lucas Pope. Riječ je o američkom developeru koji radi u Saitami, u Japanu. Poznat je po svojim samostalnim igricama, a najistaknutija djela su mu upravo Return of the Obra Dinn iz 2018. godine te Papers, Please iz 2013. godine. Za obje je igrice, osim ostalih nagrada, osvojio nagradu Seumas McNally Grand Prize koja se dodjeljuje na festivalu Independent Games.

Recenzije

Recenzije i osvrti na igricu Return of the Obra Dinn uistinu su sjajni. To dokazuju i prosječne ocjene do kojih je došao Metacritic, a one su 89/100 za računalnu verziju i 86/100 za Nintendo Switch. Destructoid je ovaj naslov nagradio s gotovo savršenih 9.5/10, a PC World mu je dao četiri i pol zvjezdice od mogućih pet. IGN također ovaj put nije štedio kod svoje ocjene davši 9.2/10, a još vrijedi izdvojiti PC Gamer s 90/100 i GameSpot s 9/10.

Upravo je jedinstvenost izgleda igrice i izuzetno zanimljiva priča bio najveći razlog zašto su ocjene ovako visoke i gotovo je bilo nemoguće naići na neku značajniju kritiku na račun igrice Return of the Obra Dinn. U Polygonu su tako naveli kako ovdje nije samo riječ o običnoj kriminalističkoj igrici, već o djelu vrlo kreativne i inteligentne osobe.

Puno je recenzija ovu igricu usporedilo s igricom Her Story gdje glavni lik također mora odgonetnuti što se dogodilo i kada, ali svi koji su povukli paralelu između te dvije igrice složni su kako je Return of the Obra Dinn nadmašio čak i taj popularni naslov.

Nagrade

Gotovo je nemoguće bilo očekivati da se Return of the Obra Dinn neće okititi pokojom nagradom gledajući sve odlične recenzije koje ta igrica dobila. Uz pregršt nominacija za prestižne nagrade, Return of the Obra Dinn osvojio je prva mjesta pet vrlo značajnih dodjela. Na dodjeli nagrada The Game Awards, pobijedio je u kategoriji najbolje umjetničke režije. Na dodjeli Titanium Award, ovaj je naslov pobijedio u kategoriji najbolje indie igrice. Independent Games Festival Awards dodjela je vidjela Return of the Obra Dinn kao najbolju igricu u kategoriji izvrsnosti u priči te je ova kreacija dobila i nagradu Seumas McNally Grand Prize. Na dodjeli Game Developers Choice Awards, Return of the Obra Dinn je još jednom pomeo konkurenciju kada je riječ o priči u igrici. Naposljetku, na dodjeli 15th British Academy Games Awards još su dvije nagrade otišle u smjeru ove igrice, a one su došle u kategorijama najboljeg dizajna te najboljeg umjetničkog dostignuća.

Vrijedi istaknuti i kako Lucas Pope nije ni na koji način promovirao svoju igricu jer je smatrao kako umjesto toga vrijeme može trošiti na nešto kreativnije. To je vrlo zanimljivo gledajući koliko je dobrih reakcija izazvala u svijetu videoigrica.