Pokémon Quest je igrica koja je besplatna za sve, a za žanr možemo reći da se radi o akciji i avanturi. Igricu je razvila tvrtka pod imenom Game Freak, a objavili su je Nintendo i The Pokémon Company. Ona je izašla 30. svibnja 2018. godine za Nintendo Switch, a verzije za Android i iOS na tržištu su se pojavile 27. lipnja iste godine.

Igrica je pravljena na način da svi likovi izgledaju poput blokova, a najviše izgledom podsjeća na popularni Minecraft. Svi Pokémoni u igrici dolaze iz igrica Pokémon Red i Pokémon Blue koje je također kreirao Game Freak. Igrač u Pokémon Questu kontrolira tim, a njegov je glavni zadatak završiti sve razine na otoku Tumblecube koji je ujedno i mjesto radnje. Postoje četiri važna dijela igre, a to su vođenje početnog kampa, ekspedicije, treniranje i obučavanje Pokémona te privlačenje novih Pokémona.

Kreatori igrice

Game Freak je tvrtka koja se bavi isključivo razvojem videoigrica, a dolazi iz Japana. Upravo su Pokémon igrice njihova najpoznatija i najznačajnija djela. Prije nego što su se odlučili postati developerska tvrtka, Game Freak je bio magazin namijenjen videoigricama koji su kreirali Satoshi Tajiri i Ken Sugimori u 80-im godinama prošlog stoljeća. Tvrtku Game Freak koja će se baviti razvojem igrica stvorili su 26. travnja 1989. godine. Jedna od njihovih prvih kreacija bila je puzzle igrica imena Quinty, a u Sjedinjenim Američkim Državama je bila poznata pod imenom Mendel Palace. U veljači 2020. godine, Game Freak je preselio svoj ured u Tokyju na puno veću lokaciju koju im je osigurao Nintendo.

Recenzije

Recenzije i iskustva s igricom Pokémon Quest podijeljena su kada je riječ o kritičarima, ali može se reći kako su ocjene ipak bile dobre. To dokazuje i Metacritic koji je usporedio sve ocjene kritičara i došao do prosječnih ocjena od 64/100 za Nintendo Switch i 62/100 za iOS.

Nintendo Life iznosi kako je igrica vrlo jednostavna za shvatiti i poprilično opuštena. Kao manu igrice navode sustav energije iako napominju kako to ne bi trebalo biti presudno kod odabira ove igrice. U Game Informeru istaknuli su kako su naišli na pokoji bug prilikom igranja te je stoga njihova recenzija bila podijeljena. Iako su uživali igrajući Pokémon Quest, niti jedan trenutak nije im ostao zapamćen kao nešto previše posebno. IGN se u nekim svojim točkama slaže s Game Informerom, a navode kako Pokémon Quest može biti vrlo slatka i zabavna zanimacija, ali samo u manjim količinama. Također, iznose kako je igrica puno dublja nego što se to čini ispočetka, ali i kako slaganje savršenog tima pomalo zna biti naporno.

Prodaja

Unutar samo dva dana od svog izlaska, Pokémon Quest je zabilježio više od jednog milijuna skidanja. Nakon jednog tjedna, ta je brojka dosegla vrtoglavih sedam i pol milijuna u cijelom svijetu te su kreatori samo od tog prvog tjedna zaradili više od tri milijuna dolara samo na iOS i Android verzijama. Tijekom prvog mjeseca nakon izlaska, Pokémon Quest je zabilježio oko osam milijuna skidanja i prikupio oko osam milijuna dolara. Do kraja 2018. godine, Pokémon Quest je skinut više od deset milijuna puta na mobilne uređaje diljem svijeta.