Proširena stvarnost (AR) je tehnologija koja kombinira virtualne elemente s stvarnim svijetom, stvarajući jedinstveno i interaktivno iskustvo za korisnike. AR je sve popularniji u svijetu video igara, otvarajući nove mogućnosti za kreativnost i interakciju. Unity, vodeći alat za razvoj igara, pruža programerima snažne alate i resurse za stvaranje AR igara visoke kvalitete. U ovom članku istražit ćemo kako koristiti Unity alat za izradu AR igara i kako AR tehnologija funkcionira u svijetu igara.

Osnove proširene stvarnosti

Prije nego što zaronimo u detalje razvoja AR igara u Unityju, važno je razumjeti osnove proširene stvarnosti. Proširena stvarnost omogućuje korisnicima da vide i interagiraju s virtualnim objektima u stvarnom svijetu. To se postiže putem specijaliziranih uređaja poput pametnih telefona, tableta, AR naočala ili dodataka za virtualnu stvarnost (VR). AR tehnologija koristi kamere uređaja kako bi prepoznala i pratila stvarne objekte, površine ili markere te na njih projektirala virtualne elemente.

Primjeri popularnih AR platformi uključuju ARCore od Googlea za Android uređaje i ARKit od Applea za iOS uređaje. Ove platforme pružaju programerima alate i funkcionalnosti za razvoj AR igara i aplikacija. Unity je kompatibilan s ovim platformama i pruža AR Foundation, integrirani okvir koji pojednostavljuje razvoj AR projekata na različitim platformama.

Foto: Shutterstock

Pregled Unity AR tehnologija

Unity nudi nekoliko tehnologija za razvoj AR igara. Jedan od popularnih alata je Vuforia, koja omogućuje detekciju i praćenje objekata, prepoznavanje slika i AR interakciju. Vuforia je pogodna za razne AR primjene, uključujući igre, industrijsku primjenu i obrazovanje.

Drugi popularan alat je EasyAR, koji također pruža funkcionalnosti poput detekcije objekata i površina, praćenje pokreta i gesta te AR interakcije. EasyAR je jednostavan za upotrebu i pogodan za programere s manje iskustva u razvoju AR igara.

Unity AR Foundation je integrirani okvir koji pojednostavljuje razvoj AR igara na više platformi. AR Foundation pruža apstrakciju slojeva za komunikaciju s različitim AR platformama kao što su ARCore i ARKit. To omogućuje programerima da pišu AR kod jednom i izvršavaju ga na različitim platformama.

Priprema za AR razvoj u Unityju

Prije nego što započnete s razvojem AR igara u Unityju, važno je provesti određene pripreme kako biste osigurali glatko i uspješno iskustvo. Prva stvar koju trebate učiniti je instalirati potrebne alate i dodatke za AR razvoj. Unity nudi ARCore i ARKit podršku za Android i iOS platforme, pa je važno imati ih instalirane. Možete preuzeti i dodatne AR pakete ili proširenja putem Unity Asset Store-a, koji vam mogu pružiti dodatne mogućnosti i funkcionalnosti za AR razvoj.

Nakon instalacije AR alata, možete započeti stvaranje AR projekta u Unityju. Otvorite Unity Editor i odaberite opciju za stvaranje novog projekta. Odaberite postavke za ciljanu platformu koju želite podržati, poput Androida ili iOS-a. Unity će automatski generirati potrebne datoteke i strukturu projekta za AR razvoj.

Važno je pravilno podesiti postavke projekta za AR. To uključuje odabir AR područja u sceni na kojem će se prikazivati AR sadržaj te podešavanje AR kamere za najbolje rezultate. Također, morate konfigurirati postavke za AR platformu koju ciljate kako biste osigurali da se vaša igra pravilno pokreće i prikazuje na ciljanoj platformi.

Kada završite s pripremom, možete započeti s kreiranjem AR scena, dodavanjem 3D modela, tekstura i animacija. Također možete implementirati detekciju i praćenje objekata u AR-u, što ćemo istražiti u sljedećoj sekciji.

Kreiranje AR scena

Foto: Shutterstock

Jedan od ključnih aspekata AR igara je stvaranje uvjerljivih i interaktivnih AR scena. U Unityju, možete dodavati 3D modele, teksture, animacije i druge vizualne elemente u AR scenu kako biste stvorili živopisno iskustvo za igrače.

Prvo, možete uvesti vlastite 3D modele ili koristiti gotove modele dostupne na Unity Asset Store-u. Možete prilagoditi modele prema svojim potrebama, primijeniti teksture i postaviti materijale kako biste postigli željeni vizualni izgled. Također, možete koristiti animacije za dodavanje pokreta i interakcije u AR sceni.

Važno je kalibrirati AR kameru kako bi se osiguralo točno praćenje i projekcija virtualnih elemenata na stvarne objekte ili površine. Unity vam omogućuje postavljanje parametara kamere, kao što su položaj, rotacija i vidno polje, kako bi se postigao optimalan AR prikaz.

Osvjetljenje također igra važnu ulogu u stvaranju uvjerljive AR scene. Možete postaviti osvjetljenje u skladu s okolinom kako biste postigli prirodniji izgled. Također, možete eksperimentirati s posebnim efektima, poput sjena ili refleksija, kako biste unijeli dodatnu dimenziju u AR iskustvo.

Kroz kreativno korištenje 3D modela, tekstura, animacija i osvjetljenja, možete stvoriti bogatu i uzbudljivu AR scenu koja će oduševiti igrače. U sljedećim sekcijama istražit ćemo dodavanje AR interakcija i funkcionalnosti te optimizaciju AR igara u Unityju.

Zaključak

Unity je izuzetno moćan alat za razvoj AR igara, omogućujući programerima da stvore nevjerojatna proširena stvarnost iskustva. U ovom članku smo istražili osnove AR tehnologije i pregledali neke od ključnih alata i tehnologija koje Unity pruža za AR razvoj.

Priprema za AR razvoj u Unityju je ključna, uključujući instalaciju potrebnih alata i dodataka te pravilno podešavanje postavki projekta za ciljanu platformu. Stvaranje AR scena uključuje dodavanje 3D modela, tekstura i animacija, kalibraciju AR kamere i postavljanje osvjetljenja za postizanje uvjerljivog AR iskustva.

AR interakcije i funkcionalnosti, poput detekcije i praćenja objekata te implementacije gesta i pokreta, dodaju dodatnu interaktivnost igri. Kroz kreativno korištenje tih elemenata, igrači mogu sudjelovati u AR svijetu na zapanjujuće načine.

Optimizacija AR igara u Unityju je također važna kako bi se osiguralo glatko i fluidno iskustvo. Ovo uključuje optimizaciju performansi AR scene, smanjenje opterećenja baterije i resursa mobilnih uređaja.

Sveukupno, Unity pruža programerima moćan i pristupačan alat za razvoj AR igara. S pravilnom pripremom, kreativnim dizajnom AR scena i implementacijom interaktivnih funkcionalnosti, programeri mogu stvoriti nevjerojatna AR iskustva koja će oduševiti igrače diljem svijeta.