Firewatch je avanturistička igrica koju je razvila tvrtka pod imenom Campo Santo, a koju je objavio Panic. Igra je u javnost puštena u veljači 2016. godine za Microsoft Windows, Linux, OS X i PlayStation 4. Naknadno je u rujnu iste godine puštena za Xbox One te za Nintendo Switch u prosincu 2018. godine.

Glavni lik ove igrice je Henry, a on nadgleda šumu i pazi na požare. Mjesec dana na njegovom novom poslu i počinju se događati neke čudne stvari. Te stvari se događaju i njegovoj nadređenoj – Delilah. Henry s Delilah komunicira isključivo putem walkie-talkieja, a misteriozna događanja povezana su s misterijom koja se desila nekoliko godina ranije. Kroz igricu cilj je odgonetnuti što se zapravo događa, a iako s Delilah igrač, odnosno Henry komunicira bez fizičkog kontakta i njene prisutnosti, njihov se odnos također razvija kao i radnja cijele igrice. Igrica je višestruko nagrađivana, a likovi, dijalozi i grafika glavni su razlozi tome.

Kreatori igrice

Campo Santo je američka tvrtka koja se bavi razvojem igrica, a nalazi se u Belleuveu, u Washingtonu. Osnovana je u rujnu 2013. godine, a za to su zaslužni Sean Vanaman, Jake Rodkin, Nels Anderson i Olly Moss. Firewatch je prva igrica koju je ova tvrtka razvija, a ujedno je i njihova najpoznatija kreacija.

Sean Vanaman i Jake Rodkin radili su za tvrtku Telltale Games kao pisci za igricu The Walking Dead koja je izašla 2012. godine. Ona je bila veliki uspjeh, ali Vanaman je osjećao kao da gubi motivaciju na tom poslu. Konzultirao se s Rodkinom te su odlučili osnovati svoju tvrtku, u čemu im se pridružio ostatak spomenute ekipe. 2018. godine, tvrtku je preuzeo Valve. Trenutno Valve radi na kreiranju igrice pod imenom In the Valley of Gods, a nije još poznat datum kada bi ona trebala izaći.

Recenzije

Metacritic je ocijenio Firewatch za PC ocjenom od 81/100, za PlayStation 4 ocjenom od 76/100 i za Xbox One ocjenom od 85/100. Može se reći da su to i više nego solidne ocjene za igricu koja se prodala u više od 500 tisuća primjeraka u roku od mjesec dana nakon svojeg izdavanja te u više od milijun primjeraka nakon svoje prve godine. Do danas, prodano je više od tri milijuna kopija ove igrice.

Najbolju ocjenu kada je o recenzijama riječ ovoj igrici dao je IGN, a ona je 9.3/10. Glavni razlozi tomu bili su osjećaji realnosti koju pruža okolina, unatoč stiliziranoj izgledu. Oni su možda dali i najbolji opis ove igrice kada su izjavili kako je ona napeta, duhovita i strašna, a sve u razmaku od samo par minuta.

Nagrade

Firewatch je osvojio zavidan broj nagrada od kojih vrijedi spomenuti neke. Na dodjeli Unity Awards 2016. godine, Firewatch je pobijedio u kategoriji najboljeg 3D vizualnog iskustva. Golden Joystick Awards nagradio je Firewatch u kategoriji najbolje indie igrice. NAVGTR je bio najskloniji ovoj igrici jer ju je nagradio u čak tri kategorije: scenarij u drami, najbolja igra i nagrada za glavnog lika. The Edge je Firewatch nagradio za najbolju priču, a British Academy Games je prepoznao ovu igricu kao najbolju debitantsku igricu godine, isto kao i organizatori Game Developers Choice Awardsa.