Angry Birds je jedna od najpoznatijih igrica nastalih u Unityju. Riječ je o jednoj puzzle igrici koju je razvila tvrtka pod imenom Rovio Entertainment. Glavni likovi ove zabavne igrice su stilizirane ptičice bez krila, a sama igra je prvi put na korištenje puštena u prosincu 2009. godine za iOS i Maemo uređaje. Budući da je igra bila vrlo jednostavna, a istovremeno poprilično zabavna, brzo je postala izuzetno popularna te je kupljeno čak 12 milijuna primjeraka igrice u iOS App Storeu, odnosno trgovini aplikacija za iOS uređaje. Ovo je motiviralo tvrtku da dizajnira verzije i za druge uređaje, uglavnom one koji koriste touchscreen tehnologiju. Među njima su svakako prednjačili uređaji i operacijski sustavi Android, Symbian, Windows Phone i Blackberry 10. Nakon što je igrica zbog tog poteza postala još popularnija, razvijene su i njezine inačice za računala i razne konzole.

Nastavak ovog naslova, Angry Birds 2, kreiran je i predstavljen u srpnju 2015. godine. Globalna popularnost igrice dovela je i do proizvodnje mnogih “spin-off” verzija za razne uređaje i operacijske sustave, uspostavila se proizvodnja razne robe usko povezane uz igricu, a snimani su i crtići te film s temom ove igrice.

Kreatori igrice

Kao što smo ranije naveli, Angry Birds igrice kreirala je tvrtka pod imenom Rovio Entertainment Oyj. Riječ je finskoj tvrtki čiji primarni zadatak i jest razvijanje mobilnih igrica, a bazirana je u gradu koji se zove Espoo. Podsjetimo, taj je grad sjedište i još jednog tehnološkog giganta, a riječ je naravno o tvrtki pod imenom Nokia. Rovio se donekle i predstavio svijetu na jednom natječaju koji je ogranizirala Nokia.

Rovio Entertainment Oyj osnovan je 2003. godine od strane tri studenta Tehnološkog sveučilišta Helsinki, a oni su Niklas Hed, Jamo Väkeväinen i Kim Dikert. Njihova kreacija Angry Birds, 52. igrica koju je ova tvrtka kreirala, ujedno je i najpoznatije djelo ovog talentiranog trojca te ih je uistinu proslavila i lansirala u visine kakve vjerojatno ni sami nisu očekivali.

Postignuća

Do danas je napravljeno više od 20 različitih verzija ove popularne igrice, a neke od njih, poput Star Wars verzije su zbog svoje tematike također zabilježile velike uspjehe.

Prosinac 2009. godine: nedugo nakon što je igrica predstavljena svijetu, dostigla je prvo mjesto među svim aplikacijama koje se plaćaju u Apple App Storeu.
Ožujak 2011. godine: Rovio je prikupio 42 milijuna dolara od raznih zaklada što je uvelike pomoglo daljnjem razvoju igrice.
Listopad 2011. godine: Rovio je otkupio Kombo, tvrtku iz Helsinkija koja se bavi animacijama te počeo s produciranjem kratkih videa koji su predstavljeni 2012. godine.
Svibanj 2012. godine: Rovio je objavio kako je igrica Angry Birds dostigla jubilarnih milijardu skidanja.
Srpanj 2012. godine: Rovio objavljuje svoje partnerstvo s Activisionom kako bi predstavio čak tri naslova na konzolama za videoigrice.
Ožujak 2013. godine: Rovio lansira Toons TV. Riječ je o kanalu za više različitih platformi na kojem se prikazuju Angry Birds crtići. Kanal je ukinut u 2017.
Siječanj 2014. godine: Angry Birds igrice skinute su dvije milijarde puta.
Veljača 2017. godine: Rovio otvara novi studio za kreiranje igrica u Londonu čija je primarna zadaća kreiranje online multiplayer igrica, odnosno igrica za više igrača. Zbog razočaravajućih rezultata, studio je zatvoren 2018. godine.